Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo čaká Bielorusko po Lukašenkovej smrti? Na pozore sa musia mať aj Rusi! Scenáre neveštia nič optimistické

Prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko Zobraziť galériu (3)
Prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK – Ešte donedávna sa zdalo, že Lukašenko je rovnako nesmrteľný ako Putin. Vládcovia dvoch krajín sú pri moci už dlhé roky a po ruskej invázii na Ukrajinu sa začalo spočiatku spomínať len zdravie ruského vládcu. V poslednej dobe sa čoraz častejšie skloňuje meno bieloruského prezidenta.

archívne video

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Alexandr Lukašenko, prezident Bieloruska a silný spojenec a sympatizant Vladimira Putina, bez akýchkoľvek vysvetlení vynechal niekoľko podujatí, ktoré v minulosti vždy absolvoval. Okrem toho vystrašil svojich podporovateľov, keď musel byť náhle prevezený do nemocnice. Všetko sa to stalo navyše v nie tak dávnej dobe. Preto sa čoraz častejšie hovorí o tom, čo sa stane s Bieloruskom, keď dlhoročný diktátor zomrie. 

Je priam neuveriteľné, že Lukašenko zastáva funkciu prezidenta už takmer 30 rokov. I keď posledné voľby v Bielorusku obleteli celý svet, udržal si naďalej svoju moc. Jeho hlavná oponentka Svetlana Cichanovská tvrdila, že voľby boli zmanipulované. Pred strachom o svoj život utiekla napokon s rodinou do Litvy. V Bielorusku sa však nič nezmenilo. Lukašenka však mohli nakoniec dobehnúť staroba a choroby. I keď sa možno zdá, že to najhoršie má za sebou, z prvých záberov po dlhej dobe sa podobá skôr na voskovú figurínu ako živého človeka. Niektorí používatelia sociálnych sietí stále polemizujú, či skutočný Lukašenko už nezomrel.

Nič nepotvrdil

Konstantin Zatulin, prvý podpredseda Výboru Štátnej dumy pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov, nedávno potvrdil, že bieloruský prezident je chorý, avšak neuviedol žiadnu diagnózu. Informuje o tom Byline Times. V Bielorusku sa špekuluje, že vládca má mať problémy s kolenom. V roku 2020, keď Lukašenko opakovane odmietal hrozbu spojenú s koronavírusom, vyhlásil, že "je lepšie zomrieť v stoji, ako dožiť na kolenách". 

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v Moskve počas osláv Dňa víťazstva.
Zobraziť galériu (3)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v Moskve počas osláv Dňa víťazstva.  (Zdroj: SITA/AP/Gavriil Grigorov)

Zatulin však vyvrátil akúkoľvek spojitosť koronavírusu a zhoršeného stavu bieloruského prezidenta "Ochorel, no nie je to nič smrteľné. Aj napriek svojmu zdravotnému stavu absolvoval (Lukašenko) cestu do Moskvy, kde ho na Deň víťazstva pozval prezident Putin," vyjadril sa. 

Nečakaný problém 

V prípade, ak je Lukašenko skutočne smrteľne chorý, Ruská federácia môže čeliť problémom na geopolitickej scéne. Podľa člena Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny Andrija Demčenka, Rusko už stiahlo z Bieloruska väčšinu svojich vojakov. "Rusi tam majú už len okolo 2800 vojakov, čo znamená, že ak sa situácia v ich susednom spojeneckom štáte vyhrotí, bude pre Moskvu mimoriadne ťažké zareagovať a zachrániť svojich sympatizantov," vysvetlil. Na druhej strane je však otázne, či sa v krajine vôbec nájde  dostatok odporcov režimu, ktorí by boli schopní dostať sa k moci. Po posledných voľbách bolo veľa z nich zatknutých. 

Švédski vojaci v uliciach Gotlandu.
Zobraziť galériu (3)
Švédski vojaci v uliciach Gotlandu.  (Zdroj: SITA/ AP)

Boj o moc 

Podľa bieloruských zákonov, ak hlava štátu zomrie prirodzenou smrťou, až do nových volieb bude prezidentom predseda Rady Národného zhromaždenia Bieloruska. Tento post v súčasnosti zastáva verná Lukašenkova politička Natalia Kochanová. Medzi budúcimi kandidátmi na prezidenta by sa mohol objaviť aj asistent pre národnú bezpečnosť a najstarší syn prezidenta Viktor Lukašenko.

Dôjde však zrejme k boju o moc, keďže Alexander Lukašenko do dnešných chvíľ ešte nevymenoval svojho nástupcu. Bielorusko po Lukašenkovi by sa tak mohlo ľahko stať bojiskom o vplyv medzi Ruskom a západnými mocnosťami. 
 

Viac o téme: ZdravieRuskoBieloruskoAlexandr LukašenkoPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu