Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európska únia ratifikovala Istanbulský dohovor: Boj proti násiliu na ženách sa zintenzívni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európska únia v stredu ratifikovala Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu, známy ako Istanbulský dohovor a v štrasburskom sídle Rady Európy (RE) uložila listinu o schválení dohovoru.

Na slávnosti uloženia listiny o schválení v Paláci Európy, štrasburskom sídle RE, sa v mene EÚ zúčastnila eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová a švédsky veľvyslanec pri RE Marten Ehnberg, za súčasné predsedníctvo v Rade EÚ. Radu Európy zastupovala jej generálna tajomníčka Marija Pejčinovičová Buričová. 

Archívne video: Lucia Ďuriš Nicholsonová v Európskom parlamente o nariadení proti sexuálnemu zneužívaniu detí v online priestore

Lucia Ďuriš Nicholsonová v Európskom parlamente o nariadení proti sexuálnemu zneužívaniu detí v online priestore (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Komisárka Dalliová v správe pre médiá spresnila, že ratifikáciou Istanbulského dohovoru EÚ garantuje, že na boj proti násiliu páchanému na ženách a domácemu násiliu sa budú v celej Únii uplatňovať minimálne trestnoprávne normy. Švédska ministerka pre rodovú rovnosť a pracovný život Paulina Brandbergová pri tejto príležitosti vyhlásila, že je to deň "vhodný na oslavu, ale aj na zamyslenie sa nad prácou, ktorá je ešte pred nami".

"EÚ má 14 z 20 krajín, ktoré sa celosvetovo najlepšie umiestnili v oblasti rodovej rovnosti. Aj napriek tomu asi 22 percent žien v EÚ už zažilo násilie zo strany svojich partnerov. Pristúpením k dohovoru EÚ získava dôležitý nástroj na boj proti násiliu na ženách a domácemu násiliu," vysvetlila Brandbergová.

Istanbulský dohovor ratifikovalo 21 štátov, Slovensko medzi nimi nie je

K dnešnému dňu Istanbulský dohovor ratifikovalo 38 zmluvných strán (37 štátov a Európska únia). Je podpísaná všetkými členskými štátmi EÚ, ale ratifikovalo ju len 21 - Bulharsko, Česká republika, Litva, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko tak zatiaľ neurobili.

"Dúfam, že členské štáty EÚ, ktoré sa ešte nestali zmluvnými štátmi, budú teraz inšpirované k tomu, aby tak urobili a dohovor ratifikovali," vyhlásila Pejčinovičová Buričová. Istanbulský dohovor nadobudne platnosť pre Európsku úniu ako organizáciu 1. októbra 2023.
 

Viac o téme: ŽenyDomáce násilieRatifikáciaEurópska úniaIstanbulský dohovorBoj proti domácemu násiliuDohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliuSchválenie dohovoru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu