Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rokovania o zvýšení dlhového stropu medzi Bielym domom a republikánmi sa pozastavili

(Zdroj: SITA / AP)

WASHINGTON - Rokovania o zvýšení dlhového stropu v USA medzi Bielym domom a republikánmi sa v piatok pozastavili. Uviedol to hlavný vyjednávač za republikánov Garret Graves. Biely dom napriek tomu verí, že dohodu sa nakoniec podarí uzatvoriť. Informuje správa agentúry Reuters.

Stranám nezostáva veľa času na dohodu o zvýšení dlhového stropu, bez ktorej hrozí Spojeným štátom technický bankrot. Ministerstvo financií už skôr upozornilo, že ak sa dohoda v najbližšom období neuzatvorí, už 1. júna vláda nebude mať peniaze na financovanie svojich finančných záväzkov.

Zatiaľ sa nedohodli

Republikáni, ktorí kontrolujú Snemovňu reprezentantov, sa nevedia s prezidentom Joeom Bidenom dohodnúť na zvýšení dlhového stropu zo súčasnej úrovne 31,4 bilióna USD (29,05 bilióna eur). Sú ochotní limit pre dlh zvýšiť, avšak iba v prípade, že demokrati budú súhlasiť so znížením výdavkov. "Zatiaľ sme sa nedohodli," citovali viaceré americké médiá republikánskeho kongresmana z Louisiany Gravesa, ktorého šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy určil za hlavného vyjednávača. "Rozhodli sme sa pre prestávku v rokovaniach, keďže rozhovory neboli doteraz produktívne," povedal Graves.

Zdroj z Bieleho domu v tejto súvislosti uviedol, že dohodu je stále možné uzatvoriť. "Ak budú obidve strany rokovať v dobrej viere a pripustia, že nemôžu dostať všetko, čo by chceli, potom je dohoda stále možná," povedal. Biden sa momentálne zúčastňuje na samite lídrov skupiny G7 v japonskej Hirošime. Pred odchodom tento týždeň však uviedol, že počas tohto obdobia bude s kongresmanmi v telefonickom kontakte. Niektorí republikáni však Bidena kritizovali za to, že v takom citlivom období, keď sa v krajine rieši otázka možného bankrotu, sa rozhodol odcestovať. 

Viac o téme: StropRokovaniaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu