Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Summit G7 vyzval Peking na tlak na Rusko ohľadom agresie na Ukrajine

Summit G7 v Japonsku Zobraziť galériu (4)
Summit G7 v Japonsku (Zdroj: SITA(Kyodo News via AP))

PEKING - Peking by mal "tlačiť na Rusko, aby zastavilo svoju agresiu" proti Ukrajine, vyzvali vo vyhlásení lídri skupiny veľkých ekonomík G7 na summite v Japonsku. Informujú o tom agentúry AFP a Kjódó. Spojené štáty, Kanada, Japonsko a štyria európski členovia tiež uvádzajú, že nechcú svojou politikou ísť proti Číne, avšak vyjadrujú obavy ohľadom situácie v Juhočínskom mori alebo "ekonomického nátlaku" Pekingu.

Vzťahy s Čínou sú hlavným bodom rokovania pri druhom dni summitu v Hirošime, ktorý sa končí v nedeľu. Lídri nadviazali na pretrvávajúce debaty o rastúcej politickej a ekonomickej asertivite Číny v zahraničí, ktoré len vystupňoval postoj ázijskej mocnosti k ruskej invázii na Ukrajinu. Peking inváziu odmietol odsúdiť a udržiava s Moskvou rozsiahle partnerstvo, ktoré znepokojuje západné vlády.

Priparavení budovať vzťahy s Čínou

"Sme pripravení budovať konštruktívne a stabilné vzťahy s Čínou," citovala z komuniké G7 agentúra AFP. Lídri siedmich rozvinutých krajín v ňom uvádzajú, že sa nechcú od Číny odstrihnúť, avšak dodávajú, že "ekonomická odolnosť" vyžaduje obmedzovanie rizík a "diverzifikáciu" na poli medzinárodných vzťahov.

Summit G7 vyzval Peking
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA(Kyodo News via AP))

Summit G7 vyzval Peking
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA(Kyodo News via AP))

Najsilnejšia kritika na Peking

Podľa listu Financial Times vyhlásenie zahŕňa nesilnejšiu kritiku Pekingu, s akou kedy G7 prišla. "Najvyspelejšie ekonomiky sveta stupňujú svoju odpoveď na to, čo vidia ako rastúcu vojenskú hrozbu a ohrozenie ekonomickej bezpečnosti zo strany Pekingu," napísal denník.

Summit G7 vyzval Peking
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA(Kyodo News via AP))

Vyhlásenie hovorí o potrebe "úprimného dialógu" s čínskymi úradmi, zároveň sa ale vymedzuje proti "militarizácii" Ázie a Tichomoria. Taktiež Čínu kritizuje za využívanie "ekonomického nátlaku" a vyjadruje nesúhlas s "akýmikoľvek jednostrannými pokusmi zmeniť silou alebo nátlakom status quo" v juhovýchodnej Ázii, čo je odkaz predovšetkým na čínske nároky na Taiwan.

Viac o téme: ČínaJaponskoSummit G7Vojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu