Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrôza na D1: Sanitka s ťažko chorým chlapcom uviazla v kolóne, nemohla použiť majáky ani sirénu

Sanitka s malým chlapcom uviazla v kolóne pri Brne. Na pomoc musela prísť polícia ČR.
Sanitka s malým chlapcom uviazla v kolóne pri Brne. Na pomoc musela prísť polícia ČR. (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

BRNO – Kuriózna a zároveň hrôzostrašná situácia sa odohrala na českej diaľnici D1 pred Brnom. V dlhej kolóne áut uviazla sanitka, ktorá prevážala do nemocnice v Bratislave dieťa vo vážnom zdravotnom stave. Problém bol v tom, že zdravotnícki záchranári nemohli zapnúť výstražné majáky ani sirénu.

Táto situácia jasne dokázala, že niekdy môže byť veľmi obtiažne prevážať pacientov v sanitke z jednej krajiny do druhej. Bariérou sú predpisy, ktoré mohli prednedávnom pripraviť o život malé dieťa. Sanitka, ktorá koncom apríla prevážala z Prahy do Bratislavy ťažko chorého chlapca, sa na diaľnica D1 pred Brnom zasekla v dlhej kolóne áut. Informuje o tom Policie ČR.

Kedže išlo o záchrannú zdravotnú službu Slovenskej republiky, záchranári nemohli zapnúť majáky ani sirénu. Zo sanitky sa stalo len ďalšie vozidlo v kolóne. Dieťa na podpornej liečbe však potrebovalo rýchly presun. Zdravotníkom sa napokon podarilo skontaktovať s českou políciou, ktorá im na pomoc poskytla policajta na motorke. Ten sanitku vytiahol z kolóny vďaka prechodu cez záchranársku uličku. Až následne mohli záchranári spustiť majáky a sirénu. 

Slovenskí záchranári uviazli v kolóne. Nemohli zapnúť majáky ani sirénu

"Pretože zahraničné vozidlá s majákmi nemajú na českom území právo prednostnej jazdy, pomohol im zo zložitejšej situácie až privolaný diaľničný policajt na služobnom motocykli. Ten už mohol zapnúť majáky aj sirénu a v tesnom závese pred sanitkou bezpečne prešiel celou viac ako desaťkilometrovou zápchou," poznamenal tlačový hovorca Polície ČR Petr Vala. Po prejdení Brna už záchranári pokračovali sami bez zdržania až do bratislavskej nemocnice. Pacient bol napokon prevezený včas a bez následnej zdravotnej ujmy. 

Viac o téme: SanitkaDiaľnicaKolónaD1BrnoČeská republikaPolicie ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu