Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pašinjan súhlasí s rokovaním s prezidentom Azerbajdžanu v Moskve

Arménsky premiér Nikol Pašinja
Arménsky premiér Nikol Pašinja (Zdroj: TASR/Tigran Mehrabyan, Armenian Prime Minister Press Service/PAN Photo via AP)

JEREVAN - Arménsky premiér Nikol Pašinjan vo štvrtok povedal, že súhlasí s návrhom Ruska, aby sa na budúci týždeň v Moskve stretol s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom. Informuje agentúra AFP.

"Dostali sme návrh, aby sa 25. mája uskutočnilo trojstranné stretnutie na najvyššej úrovni, ktoré sprostredkuje prezident Ruskej federácie. Tento návrh sme prijal," povedal Pašinjan na zasadnutí vlády v Jerevane.

Stretnutie v Moskve

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová v stredu oznámila, že v piatok sa v Moskve stretnú ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu. Budú rokovať o riešení desaťročia trvajúceho územného sporu o Náhorný Karabach. Ten je formálne súčasťou Azerbajdžanu, ale žijú tam prevažne Arméni. Obe krajiny viedli o tento región dve vojny, ktoré si vyžiadali desaťtisíce obetí.

Napätie medzi Baku a Jerevanom krajinami opäť vzrástlo po tom, ako Azerbajdžan v apríli zriadil kontrolné stanovište v Lačinskom koridore, ktorý je jediným pozemným spojením Náhorného Karabachu s Arménskom. Arménsko to odsúdilo ako porušenie najnovšieho prímeria. Pašinjan a Aliev sa v nedeľu v Bruseli stretli na rokovaniach, ktorým predsedal šéf Európskej rady Charles Michel. Ďalšie takéto stretnutie sa má uskutočniť 1. júna v Moldavsku, a mali by sa na ňom zúčastniť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz.

Viac o téme: Rokovanie AzerbajdžanMoskvaArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu