Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvé zábery Lukašenka po špekuláciách o jeho zdraví vyvolali vlnu šialených teórií: Veď vyzerá ako vosková figurína

Je to pravý Lukašenko alebo vosková figurína?
Je to pravý Lukašenko alebo vosková figurína? (Zdroj: president.gov.by, screenshot)

MINSK - Alexander Lukašenko sa niekoľko dní neukázal na verejnosti. Je chorý? Existuje veľa indícií. Vláda v Minsku však chcela odstrániť pochybnosti a zverejnila niekoľko záberov diktátora. 68-ročný muž zrazu vyzerá oveľa mladšie ako v skutočnosti je. Alebo je to len vosková figurína?

Po dňoch špekulácií o jeho zdravotnom stave sa v pondelok opäť objavil bieloruský diktátor Lukašenko. Jeho tlačová kancelária zverejnila niekoľko fotografií a video, ktoré má ukázať 68-ročného muža na stretnutí s armádou. Nahrávky by mali popierať pochybnosti o Lukašenkovej chorobe. Vláda v Minsku však zverejnením záberov nemusela nedosiahnuť svoj cieľ. Naopak, niektorí používatelia internetu to považovali za dôkaz, že politik je chorý alebo dokonca mŕtvy.

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Lukašenko sa na verejnosti neukázal od 9. mája. Na vojenskej prehliadke v Moskve vyzeral ako zbitý a pravú ruku mal obviazanú. 68-ročný prezident odišiel z Moskvy predčasne. Keďže vláda neposkytla žiadne informácie o Lukašenkovom zdravotnom stave, už niekoľko dní sa špekuluje, že diktátor môže byť chorý. Podľa medializovaných informácií bol Lukašenko prijatý na kliniku cez víkend. Poslanec ruskej Dumy potom potvrdil správy, že bieloruská hlava štátu je chorá. Konstantin Zatulin povedal, že sa nestalo nič mimoriadne. "Ten človek práve ochorel."

Telegramový kanál Pul Perwogo, ktorý má blízko k diktátorovi, v pondelok zverejnil fotografiu 68-ročného muža. Politik na ňom stále vyzerá dosť nezdravo. Vidno aj obväz – tentoraz však nie na pravej, ale na ľavej ruke. Známy bieloruský satirický kanál v narážke na klebety o možnej smrti diktátora napísal na Twitteri: "Bieloruskí preparátori urobili maximum".

Niektorí používatelia Twitteru sa zjavne domnievajú, že nejde o skutočného Lukašenka, ale o kartónovú postavu:

Iní upozorňovali na začervenanú tvár diktátora. „Módne trendy 2023“ napísal jeden používateľ a zdieľal koláž zobrazujúcu Lukašenkovu začervenanú tvár vedľa vzorky ružovej farby z Pantone Color Institute. Pantone každoročne vyberá jednu alebo viac trendových farieb ako „farbu roka“.

Krátko nato zverejnila Lukašenkova tlačová kancelária ďalšiu jeho fotografiu. Očividne to prehnala s Photoshopom. Necelý týždeň po záberoch z vojenskej prehliadky v Moskve, ktoré obleteli svet a ukázali Lukašenka ako chorého starca, sa zrazu zdá, že „nový“ Lukašenko omladol o niekoľko desaťročí. Diktátor má oveľa zdravšiu pleť a málo vrások. Čo sa za tých šesť dní stalo?

Niektorí používatelia boli z Lukašenkovho „systému chudnutia“ nadšení – politik vyzerá na fotke oveľa štíhlejšie ako pred týždňom. Niektorí si všimli aj to, ako prezident celkovo pôsobí neprirodzene. Na internete ho preto prirovnávali k voskovej figuríne.

„Chorľavého bieloruského prezidenta Lukašenka nahradila vosková figurína z múzea Madame Tussauds,“ napísala jedna satirická stránka. Ďalšia koláž zobrazuje Lukašenka, pripomínajúceho bábiku, sediaceho za stolom vedľa troch ďalších postáv. Tie stelesňujú troch bývalých proruských veliteľov samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny. Pôvodná fotografia vznikla pred niekoľkými rokmi v múzeu v „Ľudovej republiky“ a už vtedy sa stávala memom.

Po krátkom čase si tlačová kancelária zrejme uvedomila, že to trochu prehnala a fotografiu zo svojej webovej stránky vymazala. Namiesto toho zverejnila niekoľko ďalších, prirodzenejších fotografií diktátora a video. V tomto Lukašenko nevyzerá tak fit ako na obrázku. Je bledý, tvár má opuchnutú a tmavé vaky pod očami sú len ťažko prehliadnuteľné. Okrem toho sa zadýchava a hovorí pomaly – „ako keby mal v sebe fľašu vodky,“ usudzuje používateľ Twitteru. Toto video sa stalo aj základom pre memy. Tu je príklad, keď bieloruský diktátor vyjadril nespokojnosť s výsledkami tohtoročnej hudobnej súťaže ESC:

Či už s červenou tvárou alebo so sviežou pleťou – hlavné je, že Lukašenko žije. Dokazujú to aj vládne záznamy. Alebo možno nie? Niektorým používateľom Twitteru sa zábery nezdajú presvedčivé.

Viac o téme: VtipyBieloruskoAlexandr LukašenkoMemečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu