Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Cichanovská dostala anonymnú správu o smrti svojho väzneného manžela Siarheja: Nepočula o ňom od marca

Sviatlana Cichanovská
Sviatlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

MINSK- Líderka exilovej bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v utorok dostala anonymnú správu, v ktorej sa písalo o úmrtí jej väzneného manžela Siarheja. Cichanovská pritom nemá od marca o manželovi nijaké správy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Dnes som dostala veľmi zvláštnu a znepokojivú správu. Neznáma osoba mi napísala, že môj manžel Siarhej zomrel vo väznici v Žodzine," napísala Cichanovská v príspevku na Twitteri. Dodala však, že to nie je prvýkrát, čo sa šíria podobné fámy a v súčasnosti nevie o ničom, čo by dokazovalo, že jej manžel je skutočne mŕtvy. "O Siarhejovi som nepočula od 9. marca a prístup k nemu majú zakázaný aj právni zástupcovia," povedala.

Režim prezidenta Lukašenka utláča opozíciu a médiá

Agentúra AFP pripomína, že Bielorusko je autoritársky štát, v ktorom režim prezidenta Alexandra Lukašenka už tri desaťročia utláča opozíciu a médiá. Bieloruská organizácia Viasna uvádza, že v Bielorusku sa momentálne nachádza viac ako 1500 politických väzňov. Manžel Cichanovskej skončil za mrežami v máji 2020, keď sa pripravoval kandidovať proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v augustových prezidentských voľbách. Cichanovská napokon vo voľbách kandidovala namiesto svojho manžela.

V roku 2021 bol Cichanovski odsúdený na 18 rokov väzenia za organizovanie protestov a podnecovanie nenávisti, uviedli bieloruské štátne médiá. "O Siarheja sa bojím každý deň. Je ťažké žiť, keď neviete, či je váš manžel nažive alebo nie," vyhlásila Cichanovská a dodala, že najnovšia anonymná správa o manželovej smrti je "pokusom režimu o vytvorenie tlaku nielen na politických väzňov, ale i na ich rodiny". AFP pripomína, že sama Cichanovská žije v exile v susednej Litve. V Bielorusku bola v neprítomnosti odsúdená na 15 rokov väzenia.

Viac o téme: SmrťManželSviatlana CichanovskáAnonymná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu