Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

KOLAPS na summite lídrov: Bieloruský prezident LUKAŠENKO opäť stratil vedomie! TOTO je možná príčina

Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko Zobraziť galériu (2)
Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Sergey Savostyanov)

ASTANA – Summit lídrov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SOŠ) v kazašskej Astane nedopadol celkom podľa predstáv. I keď rokovania medzi Ruskom, Čínou a Bieloruskom sa niesli na pokojnej vlne, celé stretnutie poznačil zhoršený zdravotný stav prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka, ktorý mal náhle stratiť vedomie. O jeho stave prebiehajú špekulácie. Analytici sa zhodujú v jednom, a síce, že je to vážne.

archívne video

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

V Astane sa stretli traja najvyšší zástupcovia Vladimir Putin, Si Ťin-pching a Alexander Lukašenko, aby prebrali spoločné smerovanie. Summit Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SOŠ) v Kazachstane však poznačila udalosť, s ktorou nikto nečakal. Bieloruský prezident Lukašenko mal stratiť vedomie, pričom počas ďalšieho dňa bol pre potrebné vyšetrenia neprítomný.

Ťažká choroba 

S informáciou prišiel bieloruský politológ Dmitrij Bolkunets, podľa ktorého "Lukašenko stratil na summite vedomie". Informuje o tom Mirror. Ako dodal, nie je to po prvýkrát, čo Lukašenko omdlel. "Už sa to stalo aj predtým. Pripisoval by som to letným horúčavám, stresu, vypätým situáciám. (Lukašenko) je známy tým, že si rád vypije," dodal. 

Britský denník upozorňuje v tejto súvislosti na zdokumentovaný prípad z mája 2023, keď sa Lukašenkovi stalo niečo podobné počas oficiálnej návštevy Moskvy. Lekári mu mali v tom čase diagnostikovať "Diseminovanú intravaskulárnu koagulopatiu". 

Toto ochorenie je tiež známe ako DIC. Je to smrteľná choroba, ktorú charakterizuje vznik početných krvných zrazenín v cievach, ktoré môže viesť k poškodeniu orgánov a až k celkovému kolapsu organizmu. Zasiahnuté sú pľúca, obličky a pečeň. Dochádza k ischémii tkaniva a následnému ťažkému krvácaniu. DIC vzniká pri šoku, operácii, ťažkej infekcií, nádorovom ochorení či pôrode.

"V súčasnej dobe ho liečia drahými liekmi, ktoré majú veľkú záťaž na organizmus. Musí sa vyhnúť stresovým situáciám a úzkosti, aby sa jeho stav nezhoršoval," doplnil Bolkuntes. 

Problémy už na letisku

Ani Rusom neunikol zhoršený zdravotný stav bieloruského prezidenta. "Lukašenko mal priletieť do Astany dňa tretieho júla vo večerných hodinách. Už pri vystupovaní z lietadla nevyzeral úplne zdravo," napísal podľa Mirror ruský zdroj TV Rain. 

Nasledujúci deň sa Lukašenko stretol na summite s hlavami krajín. "Podľa našich zdrojov sa jeho stav pred účastníkmi stretnutia viditeľne zhoršil. Vyzeral horšie, ako dva dni predtým v Minsku. Tvár mal bledú a lesklú od potu, počas príhovoru sa viditeľne trápil," dodáva TV Rain s tým, že bieloruský líder je vážne chorý, no presná príčina jeho súčasného zdravotného stavu nie je známa. 

Prezident Alexander Lukašenko počas vojenskej prehliadky k Dňu nezávislosti Bieloruska v Minsku
Zobraziť galériu (2)
Prezident Alexander Lukašenko počas vojenskej prehliadky k Dňu nezávislosti Bieloruska v Minsku  (Zdroj: SITA/AP/Belarusian Presidential Press Office)

Štátne tajomstvo

Bieloruský politológ Valerij Karbalevič sa o zdravotnom stave Lukašenka vyjadril nasledovne: "Je jasné, že zdravotne na tom nie je dobre. Jeho stav však štátne orgány prísne taja. Vzhľad však všetko prezrádza. Vyzerá horšie ako predtým. Je to evidentné. Pribral na váhe, má problémy s chôdzou. Počas verejných vystúpení má triašku."

Viac o téme: SummitRakovinaOdpadnutieZdravotný stavPečeňVladimir PutinSOŠKazachstanAstanaAlexander LukašenkoSi Ťin-pchingDICDiseminovaná intravaskulárna koagulopatiaŠanghajská organizácia pre spoluprácu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu