Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Islande sa oficiálne začal summit Rady Európy, prvý po 18 rokoch: Slovensko zastupuje prezidentka Čaputová

(Zdroj: TASR/Daniel Sanitrik)

REYKJAVÍK - V islandskej metropole Reykjavík sa v utorok podvečer oficiálne začal summit Rady Európy (RE). Slovenskú republiku na ňom zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová, informuje osobitný spravodajca TASR.

Čaputová prišla do konferenčného centra Harpa, ktoré je dejiskom summitu, krátko po 17.00 h miestneho času. Privítala ju islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir a generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová. "Som rada, že sme súčasťou dobrého klubu krajín, ktoré si vážia demokraciu a demokratické hodnoty a ktoré považujú za dobré stretnúť sa a diskutovať o tom, ako ich upevniť – a, samozrejme, aj o tom, akým spôsobom ešte lepšie a viac pomôcť Ukrajine," povedala prezidentka.

Podľa vlastných slov chce zahraničných partnerov ubezpečiť, že na Slovensku je všetko v poriadku, "pretože mať vládu expertov je normálny ústavný inštitút" a skúsenosti s tým má mnoho krajín. Čaputová zároveň ozrejmila, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summit osobne nepríde, ale bude pripojený online. Pripomenula, že počas nedávnej návštevy Ukrajiny s ním niekoľko hodín rokovala. Podľa nej je dôležité, že jeho myšlienky v Reykjavíku zaznejú.

Od vzniku Rady Európy v roku 1949 ide iba o štvrtý summit tejto organizácie, naposledy ho v roku 2005 hostilo Poľsko. Lídri členských krajín RE majú v stredu podpísať deklaráciu o registri škôd spôsobených Ukrajine, ktorý bude táto medzinárodná organizácia spravovať. Ide o formu pomoci, keďže to, "čo sa na Ukrajine deje, má obrovské dopady na ekonomiku, hospodárstvo aj ekológiu krajiny," priblížila ešte pred summitom Čaputová.

Viac o téme: IslandRada EurópyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu