Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spojené štáty vyhlásili Rusku informačnú vojnu! Nespokojní Rusi sú kľúčom k víťazstvu: Tajné služby naberajú posily

Nové video CIA má prilákať na spoluprácu čo najviac Rusov Zobraziť galériu (2)
Nové video CIA má prilákať na spoluprácu čo najviac Rusov (Zdroj: YouTube/Central Intelligence Agency)

NEW YORK – S vojnou na Ukrajine je nespokojných čoraz viac Rusov. Spojené štáty americké sa snažia prostredníctvom tajnej služby využiť túto situáciu a lákajú do jej radov nádejných tajných agentov. Rusi by tak mohli poskytnúť citlivé informácie, ktoré by Moskve poriadne zavarili.

archívne video

Věra Jourová o používaní špionážnych softvérov v krajinách EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ruská ofenzíva na Ukrajine spôsobuje čoraz väčšiu nechuť domáceho obyvateľstva, ktoré je voči Kremľu stále viac kritickejšie. Súčasnú situáciu sa snaží využiť americká Ústredná spravodajská služba CIA. Jej cieľom je zlákať čo najviac nespokojných Rusov, ktorí by boli ochotní poskytnúť západnému svetu citlivé informácie. Píše o tom CNN. Propagácia tohto plánu prebieha cez video, ktoré sa objavilo na viacerých sociálnych sieťach vrátane ruského Telegramu. 

Podľa predstaviteľov CIA ide o unikátnu príležitosť, pretože vojna na Ukrajine spôsobila podľa nich historický moment, kedy sú Rusi ochotní spolupracovať so západnými spravodajskými službami. Dôkazom je aj čoraz väčšia obľuba nového kanálu CIA na Telegrame. Zverejnené video končí pokynmi, ako sa bezpečne spojiť s predstaviteľmi americkej spravodajskej služby. "Verím, že toto video sa dostalo až k osobám, ktoré pracujú s citlivými informáciami. Pokúsili sme sa Rusom cez ich vlastný jazyk vysvetliť, že chápeme, čím všetkým si prechádzajú. Rozumieme im možno ešte lepšie, ako si myslia," odkazuje jeden zo zamestnancov CIA, ktorý odmietol zverejniť svoju totožnosť. 

Výroky slávnych Rusov

Video nemá byť poburujúce ani nemá verejnosť nijakým spôsobom nabádať na šírenie nepokojov. Skôr sa zameriava na jednotlivcov, ktorí sa môžu cítiť odstrčení, alebo nespokojní so súčasným stavom ich krajiny. Nikde nie je spomenutý Vladimir Putin ani Ukrajina. Podľa CIA vychádza video z nadčasových tém, ktoré sa už dlho snažia presvedčiť nespokojné obyvateľstvo, aby spolupracovalo so zahraničnými tajnými službami. "Ukrajina je v súčasnej dobe samozrejme najhorúcejšou témou, ale v celkovom meradle je to len symptóm niečoho väčšieho. V Rusku sa stále nájdu jednotlivci, ktorí sa s našimi názormi zhodujú," dodal anonymný predstaviteľ CIA. 

Propagačné video používa dokonca výroky slávnych Rusov. Cituje verše Tolstoja či Dostojevského, apeluje na vlastenectvo, ruskú kultúru a útlak spoločnosti. "Vďaka tomuto činu budeme žiť dôstojne," hovorí rozprávač v ruštine, keď sa žena v aute snaží skontaktovať so CIA. 

Pokusy už pred inváziou na Ukrajinu

Ústredná tlačová agentúra USA sa už dva mesiace pred ruskou inváziou na Ukrajinu snažila publikovať príspevky, ktoré obsahovali podobné inštrukcie pre ruské obyvateľstvo. Obsahovali dokonca rady, ako sa vyhnúť ruským bezpečnostným službám pomocou VPN sietí a webového prehliadača Tor. Cieľom bolo kontaktovať tzv. Dark Web.

"Keď koncom minulého roka podnikol Putin čiastočnú mobilizáciu, z Ruska utieklo oveľa viac mužov, než sa Kremľu podarilo zhromaždiť a poslať na front. Všetci vedeli, že to bola len potrava pre delá. Kritika vojny na Ukrajine je však v Rusku utláčaná pod stálou štátnou propagandou," povedal minulý mesiac riaditeľ CIA William Burns. 

Riaditeľ CIA William Burns a Scott Berrier, riaditeľ Defence Intelligence Agency.
Zobraziť galériu (2)
Riaditeľ CIA William Burns a Scott Berrier, riaditeľ Defence Intelligence Agency.  (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

Predstavitelia CIA poukazujú aj na fakt, že mnoho ľudí pracujúcich v oblasti ruskej bezpečnosti, kybernetiky, spravodajských služieb, financií, či dokonca v armáde a medzinárodných vzťahoch si neuvedomujú, že poznatky, ktorými disponujú, môžu byť v istom bode kľúčové. "Nepokúšali by sme sa o ďalší kontakt, keby sme vedeli, že to nikam nevedie," odpovedal ďalší nemenovaný predstaviteľ CIA. Poukázal na vyjadrenie riaditeľa operácií CIA Davida Marlowa, ktorý v novembri minulého roku na George Mason University vyhlásil, že CIA po celom svete hľadá Rusov, ktorí sú vojnou rovnako znechutení, ako USA. 

Podobné kroky od FBI

Federálny vyšetrovací úrad (FBI) zvolil podobný prístup, avšak do svojich radov sa snaží prilákať Rusov žijúcich v USA.  Zameriava sa na mobilné telefóny osôb, ktoré sa pohybovali na pôde veľvyslanectva vo Washingtone. Propagačná reklama sa spustila takisto ešte pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu. Vo videu je použitá citácia Vladimira Putina, ktorý sa v ruštine prihovára nasledovne: "Sme pripravení počúvať."

Veľvyslanectvo sa bráni, že video nie je pokusom o šírení zmätku medzi zamestnancami. "Budeme sa snažiť upovedomiť čo najviac Rusov. Za poskytnuté informácie vieme osobám garantovať ochranu, bezpečnosť aj úplnú anonymitu," vyjadril sa  bývalý šéf CIA James Olson. 

Viac o téme: VideoPropagáciaŠpióniRuskoUSACIAFBIVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu