Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boh skúša Turkov: VIDEO Po zemetraseniach prišli ničivé povodne, hlásené sú aj straty na životoch

Juhovýchod Turecka postihli po ničivých zemetraseniach veľké záplavy
Juhovýchod Turecka postihli po ničivých zemetraseniach veľké záplavy (Zdroj: Twitter/Maraş Muhtarı/Hava Forum/North Cyprus/)

ADIYAMAN/ŞANLIURFA – Turecko sa ešte nespamätalo z ničivých zemetrasení a jeho obyvateľov postihla ďalšia katastrofa. Obrovské lejaky v juhovýchodnej časti krajiny spôsobili záplavy vo viacerých mestách. Tisíce budov je zaplavených. O život prišlo zatiaľ päť ľudí.

archívne video

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Po strašných zemetraseniach, ktoré postihli juhovýchodnú časť Turecka, ohrozuje tento región prívalový dážď. Mestá Adıyaman a Şanliurfa sa postihli záplavy. Informuje o tom Daily Sabah. Domy, nemocnice aj priemyselné budovy sa ocitli pod vodou. Dážď bičuje celú oblasť od včerajšej noci. 

"Z vody sa nám podarilo vytiahnuť štyroch ľudí. Bolo medzi nimi aj 1,5-ročné dieťa. Jedna osoba to bohužiaľ neprežila," informoval minister vnútra Süleyman Soylu o situácii v meste Adıyaman. V centre Şanlıurfy zobrala voda život ďalším štyrom osobám. Guvernér Tokatskej oblasti Numan Hatipoğlu dnes skoro ráno potvrdil, že o život prišla jedna osoba a štyri ďalšie sú nezvestné po odplavení jedného z obytných kontajnerov v meste Adıyaman. Záplavová voda spôsobila narušenie dopravy.

Nemocnica pod vodou

Silný dážď zaplavil aj jednotku intenzívnej starostlivosti vo výcvikovej a výskumnej nemocnice Şanlıurfa Eyyübiye. Pacientov sa podľa doterajších informácií podarilo v bezpečí premiestniť do inej nemocnice. 

Nič im nezostalo

V meste Kahramanmaraş, zaplavilo stany v ktorých bývali ľudia po ničivých zemetraseniach. Celá oblasť je zaliata prívalovým dažďom. Podľa informácií začínajú byť deti choré z podchladenia. Situáciu sa vláda bude snažiť vyriešiť prechodom na viac obytných kontajnerov.

Od križovatky Abide Köprülü v meste Şanliurfa bolo hlásených minimálne šesť núdzových volaní. Z vody sa tam podarilo vytiahnuť dvoch hasičov. Školy v meste prerušili pre silný dážď výučbu. Úrad pre riadenie katastrof a núdzových situácií (AFAD) pokračuje v spolupráci s políciou a hasičmi v evakuácii miest postihnutej oblasti.

Turecká štátna meteorologická služba (TSMS) vydala od 14. do 20. marca varovanie pred záplavami pre juhovýchodný región. Nedávno zasiahli túto časť Turecka silné zemetrasenia. Provincie Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Sivas, Şanliurfa a Kilis patria medzi oblasti, kde je ohlásené varovanie pred povodňovou aktivitou. 

Problémy s leteckou dopravou

Silný vietor spôsobil aj menšie výkyvy v leteckej doprave. Podľa informácií agentúry Anadolu nemohlo na letisku Adıyaman pristáť viacero lietadiel. Lety boli odklonené na iné letiská, prípadne sa odklonili na spiatočnú cestu. Soylu vo svojom vyhlásení varoval občanov, aby sa držali ďalej od ohrozených oblastí. Prezident Recep Tayyip Erdoğan počas dnešného zasadnutia vládneho kabinetu vyjadril úprimnú sústrasť všetkým, ktorí prišli počas záplav o svojich blízkych. 
 

Viac o téme: ZáplavyPovodneObeteTureckoJuhovýchodAdıyamanŞanliurfa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu