Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Letecké zábery z Talianska ukazujú hotovú apokalypsu: Hlásia už osem obetí, dramatická evakuácia ľudí

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Vigili del Fuoco via AP)

RÍM - Severoafrický cyklón, ktorý priniesol intenzívny dážď a búrky postihol najmä východnú časť regiónu Emilia-Romagna a spôsobil rozsiahle záplavy. Na niektorých miestach bol úhrn zrážok až 120mm, čo je množstvo, ktoré v priemere spadne za 2 mesiace. Nepriaznivé počasie a zrážky by mali ustať až vo štvrtok.

Akutalizované 14:30 Obetí záplav je už osem. Z nich traja ľudia zomreli vo Forlì, jeden bol zavalený zosuvom pôdy v oblasti Cesenate a dvaja manželia zomreli v Ronta di Cesena. Existuje však obava, že by sa počet obetí mohol ešte zvýšiť. Ako uviedol minister civilnej ochrany Nello Musumeci, vysídlených z regiónu Emilia-Romagna je okolo 4 tisíc, ide však o „približné číslo“.

Aktualizované 13:20 V záhrade domu v Casale di Calisese našli záchranári ďalšiu obeť. Je ňou muž, ktorého zavalil zosuv pôdy a kameňov z neďalekého kopca. Podľa dostupných informácií bol vtedy s manželkou na záhrade.

Aktualizované 12:30 Podľa najnovších informácií našli piatu obeť záplav. Ide o osobu nemeckého pôvodu. Nájdená bola na pláži Zadina na severnom pobreží mesta Cesenatica. Informáciu potvrdil Matteo Gozzoli, starosta mesta Cesenatico. Na sociálnej sieti uviedol „situácia je veľmi kritická a žiadam o maximálnu súčinnosť obyvateľov.“ Zároveň prízvukoval, aby sa ľudia vyhýbali brehu potoka. Nariadil evakuáciu domov pozdĺž rieky. Štvrtá obeť bola nájdená v najviac zasiahnutom regióne Emilia-Romagna. Z Bologne hlásia zrútenie celého domu. Z trosiek vytiahli troch živých ľudí.

Hladina rieky Savio stúpla neuveriteľnou rýchlosťou a obyvatelia zostali doslova uväznení vo svojich domovoch.  Z postihnutých oblastí hlásia zaplavené cesty, pivnice, autá, na niektorých miestach voda dosahovala úroveň prvého poschodia. Najkritickejšia bola situácia v noci, keď sa mnohé rieky vyliali z brehov. V Boncelline sa pretrhla hrádza a cesty nie sú zjazdné vôbec. V obci Ronta di Cesena našli už druhú obeť, je ňou 70-ročný muž, ktorého bezvládne telo našli hasiči. Jeho manželka je však nezvestná, informovalo talianske Leggo. Ďalšia obeť je hlásená z obce Montone ale aj v Ronte.

VIDEO Taliansko sužujú mohutné zrážky: Najmä na severe sú povodne

Taliansko sužujú mohutné zrážky: Najmä na severe sú povodne (Zdroj: Twitter/ Vigili del Fuoco)

V regióne Emilia-Romagna sa rozvodnilo 14 riek. Devätnásť vodných tokov prekročilo najvyšší povodňový stupeň a rozsiahle povodne hlásia z 23 obcí. V regióne Marche a Abruzzo typickými pre zemetrasenia, teraz bojujú so zosuvmi pôdy a riekami plnými bahna. Podľa najnovších údajov bolo len v regióne Emilia-Romagna evakuovaných viac ako 5000 ľudí. Čísla však môžu byť ešte vyššie, pretože niektorí odišli z domov dobrovoľne a skôr. Vláda je pripravená pomôcť zaplaveným oblastiam a prvé výdavky počítajú s 10 miliónmi eur. V meste Cesene dosiahla voda až na úroveň prvého poschodia miestnych bytoviek a na sociálnych sieťach sa šíria desivé videá so záchranami ľudských životov. Na jednom z videí preplávali susedia vodu aby zachránili malé dievča z náručia svojej matky. Starosta mesta Cesene Enzo Lattuca uviedol, že tamojšia situácia je naozaj kritická. V plnej pohotovosti je hasičský zbor, civilná ochrana, Červený kríž, potápači ale aj vysokohorská záchranná služba.

Odborníci ale aj starostovia dôrazne vyzývajú ľudí, aby sa nezdržiavali na nižších poschodiach v postihnutých oblastiach a vyhli sa vodným tokom.

Viac o téme: ZáplavyTalianskoTaliansko záplavyEmilia-Romagna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu