Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA privítali prímerie medzi Izraelom a militantmi z Gazy

Vlajka Spojených štátov Zobraziť galériu (3)
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Biely dom privítal sobotňajšie oznámenie o prímerí medzi Izraelom a militantnou palestínskou organizáciou Islamský džihád a ocenil egyptskú vládu za sprostredkovanie dohody.

"Americkí predstavitelia úzko spolupracovali s regionálnymi partnermi na dosiahnutí tohto riešenia prejavov nepriateľstva, aby sa zabránilo ďalším stratám na životoch a obnovil sa pokoj pre Izraelčanov aj Palestínčanov," uvádza sa vo vyhlásení tlačovej tajomníčky Bieleho domu Karine Jean-Pierreovej.

Prímerie sprostredkoval Egypt a obe strany s jeho návrhom súhlasili

Prímerie sprostredkoval Egypt a obe strany s jeho návrhom súhlasili. Predstavitelia Izraela ani Islamského džihádu však dosiahnutie dohody oficiálne nepotvrdili. Krátko po zverejnení informácií o prímerí v sobotu večer sa v pohraničí s pásmom Gazy opäť rozozvučali sirény varujúce pred raketovým útokom. Izraelská armáda spustila v utorok večer operáciu s názvom Šíp a štít zameranú proti Islamskému džihádu v pásme Gazy. Pri prvých leteckých úderoch prišli o život traja vysoko postavení členovia Islamskému džihádu, ktorý na to reagoval vypálením okolo 1100 rakiet na Izrael.

Raketové útoky v Pásme Gazy
Zobraziť galériu (3)
Raketové útoky v Pásme Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Izraelské nálety v pásme Gazy si od utorka vyžiadali už najmenej 34 obetí, z toho najmenej 14 civilistov, uvádzajú palestínske zdravotnícke úrady. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia. V Izraeli zahynuli pri raketových útokoch dvaja civilisti. Izrael tvrdí, že nálety boli reakciou na raketovú paľbu militantných Palestínčanov z minulého týždňa a zameriava sa na ciele Islamského džihádu. Obyvatelia pásma Gazy však uviedli, že zasiahnuté boli aj domy ľudí, ktorí s bojmi nemajú nič spoločné.

Škody napáchané po raketových útokoch v Izraeli
Zobraziť galériu (3)
Škody napáchané po raketových útokoch v Izraeli  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Viac o téme: PrímerieUSAIzraelMilitanti z Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu