Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mali skritizovala "zaujatú" správu OSN, podľa ktorej armáda popravila 500 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

BAMAKO - Malijská vojenská junta v sobotu odsúdila správu OSN, podľa ktorej malijská armáda a zahraniční vojaci popravili vlani v marci v rámci protidžihádistickej operácie najmenej 500 osôb, a označila ju ako fiktívnu a zaujatú.

Vládne vyhlásenie bolo zverejnené deň po tom, ako OSN publikovala svoju dlho očakávanú správu o udalostiach, ktoré sa odohrali v meste Moura medzi 27. a 31. marcom 2022. "Počas vojenskej operácie neprišiel o život žiaden civilista z Moury," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v štátnej televízii prečítal hovorca vlády plukovník Abdoulaye Maiga s tým, že medzi mŕtvymi boli iba teroristickí bojovníci.

K havárii francúzskych vrtuľníkov v Mali sa prihlásila skupina napojená na Daeš
Zobraziť galériu (2)
K havárii francúzskych vrtuľníkov v Mali sa prihlásila skupina napojená na Daeš  (Zdroj: SITA/AP/Jerome Delay)

Vláda odsúdila, podľa nej, "zaujatú správu založenú na fiktívnom príbehu", a tiež vyjadrila prekvapenie nad tým, že vyšetrovatelia OSN použili satelity nad mestom Moura na zhromažďovanie informácií bez toho, aby dostali vládne povolenie. Vláda dodala, že rozbieha vyšetrovanie špionáže, útoku na vonkajšiu bezpečnosť štátu a "vojenského sprisahania". Čísla, ktoré uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), predstavujú najhoršie zverstvo, aké krajina v regióne Sahel zažila od vypuknutia džihádistického povstania v roku 2012.

Je to doteraz najpresvedčivejší dokument vypovedajúci proti ozbrojeným silám Mali

Je to tiež doteraz najpresvedčivejší dokument vypovedajúci proti ozbrojeným silám Mali a ich zahraničným spojencom. Agentúra AFP upozorňuje, že v správe OSN sa neuvádza, akej národnosti sú spomínaní zahraniční bojovníci. Obsahuje však vyjadrenia malijských predstaviteľov o ruských "inštruktoroch", ktorí pomáhajú v boji proti džihádistom a cituje i ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý tiež hovoril o prítomnosti členov súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Mali.

Viac o téme: ArmádaPopravaKritizovanieSpráva OSNBamako
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu