Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Orbán prirovnal projekt európskej integrácie k Hitlerovmu plánu na svetovládu

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok prirovnal projekt európskej integrácie k snahe Adolfa Hitlera o ovládnutie sveta. Správu priniesla agentúra DPA.

"Byzantská ríša, Karol Veľký, (nemecký cisár) Otto, Napoleon a Hitler – títo všetci snívali, každý na inom základe, o európskej jednote," povedal Orbán v meste Vesprém na západe Maďarska. Situácia dnes podľa jeho slov nie je iná. "Nezávislá národná existencia a myšlienka impéria sú prítomné súčasne. Národná kultúra a európske hodnoty. Suverenita a – ako to hovoria v Bruseli – čoraz užšia únia," dodal.


Maďarsko vstúpilo do Európskej únie v roku 2004. Orbán, ktorý je v Maďarsku pri moci od roku 2010, je odporcom viacerých záväzkov vyplývajúcich z členstva v EÚ, napríklad v oblasti azylovej politiky či právneho štátu. Predseda maďarskej opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány reagoval na najnovšie Orbánove vyjadrenia slovami: "Tento človek je chorý." Spomínať Hitlera spolu s európskou integráciou je "chorá, nechutná myšlienka", napísal v príspevku na Facebooku.

 

Azt mondja Orbán, hogy Hitler is európai egységet akart. Beteg ez az ember. Hitler nem egyesíteni, hanem leigázni...

Posted by Gyurcsány Ferenc on Friday, May 12, 2023

 

Viac o téme: ProjektIntegráciaViktor OrbánEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu