Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Katar je kľúčovou krajinou pre Európu, vyhlásil Orbán v Dauhe

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos, File)

BUDAPEŠŤ/DAUHA - Katar je kľúčovou krajinou pre Európu, vyhlásil v pondelok v Dauhe predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci oficiálnej návštevy emirátu. Európske hospodárstvo uplynulý rok nahradilo významný podiel chýbajúceho ruského zemného plynu práve katarským skvapalneným zemným plynom (LNG), dodal Orbán. Spravodajca TASR informuje na základe videozáznamu premiéra zverejneného na Facebooku.

Orbán do Dauhy, kam ho pozval katarský premiér a katarský emír, odcestoval v nedeľu v sprievode ministra financií Mihálya Vargu a šéfa rezortu hospodárskeho rozvoja Mártona Nagya.

 

Posilnenie energetickej bezpečnoti Maďarska

Hovorca premiéra Bertalan Havasi uviedol, že cieľom návštevy je posilnenie energetickej bezpečnosti Maďarska a v súvislosti s vojnou na Ukrajine podpora mierového urovnania namiesto uvalenia škodlivých sankcií a presadzovania politiky vojny.

"Katar je krajina s vynikajúcou ekonomickou výkonnosťou, ktorá je prítomná vo všetkých častiach sveta. Okrem toho patrí do tábora priaznivcov mieru, má záujem čo najskôr ukončiť rusko-ukrajinskú vojnu a je ochotný v tom zohrať úlohu, teda sprostredkovať mierové rokovania," podčiarkol Orbán.

Maďarský ministerský predseda potvrdil, že aj jeho krajina v budúcnosti nakúpi katarský zemný plyn.  "Máme uzatvorené dohody v oblasti rozvoja infraštruktúry, rozvoja letísk, spolupráce v komunikačnom priemysle a dokonca aj v poľnohospodárstve," dodal Orbán.

Viac o téme: KatarViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu