Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Spojené štáty kritizujú opätovné prijatie Sýrie do Ligy arabských štátov

Vlajka Spojených štátov
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok kritizovalo rozhodnutie Ligy arabských štátov (LAŠ) opätovne prijať Sýriu do svojich radov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Nemyslíme si, že Sýria si v súčasnosti zaslúži znovuprijatie do Ligy arabských štátov," povedal hovorca amerického rezortu diplomacie Vedant Patel. Washington si podľa jeho slov myslí, že sýrsky prezident Bašár Asad si po rozpútaní brutálnej občianskej vojny nezaslúži normalizáciu vzťahov.

Archívne video: Slovensko odoslalo do Sýrie lietadlo s humanitárnou pomocou, uviedol Mikulec

Slovensko odoslalo do Sýrie lietadlo s humanitárnou pomocou, uviedol Mikulec (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Sýrii bola pozastavená účasť v 22-člennej Lige arabských krajín v roku 2011 po brutálnom zásahu sýrskeho prezidenta Bašára Asada proti civilistom počas povstania, ktoré vyústilo do občianskej vojny. V jej dôsledku dosiaľ zahynulo viac než 350.000 ľudí, milióny ľudí museli opustiť svoje domovy a bola zničená veľká časť infraštruktúry a priemyslu Sýrie. Krvavá občianska vojna v krajine pokračuje aj po vyše desiatich rokoch.

USA viackrát vyjadrili nesúhlas s uzmierením sa so Sýriou. Arabské krajiny sa však cez víkend rozhodli ukončiť diplomatickú izoláciu Asadovho režimu. Patel i napriek tomu povedal, že Spojené štáty zdieľajú so svojimi arabskými partnermi mnoho spoločných cieľov na vyriešenie krízy v Sýrii.
 

Viac o téme: PrijatieOpäťUSASýriaLiga arabských štátov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu