Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podpaľačský útok v Nemecku! Terčom bol černošský poslanec Spolkového snemu: Čelil viacerým vyhrážkam

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Prvý černošský poslanec nemeckého Spolkového snemu Karamba Diaby, ktorý už v uplynulých rokoch čelil vyhrážkam smrťou, vo štvrtok uviedol, že jeho kancelária sa stala terčom podpaľačského útoku. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Našťastie, nikto neutrpel zranenia," napísal sociálny demokrat Diaby na Twitteri. Dodal, že stredajší čin ho nahneval a jeho kancelária bude na istý čas zatvorená. Karamba Diaby (61) je pôvodom Senegalčan, avšak od roku 2001 má nemecké občianstvo. Ako priblížil, muž, ktorého zadržali pre podozrenia z podpaľačstva, sa už v minulosti voči nemu dopustil rasistických prejavov.

Archívne video: Muž podpálil v Prahe Lamborghini Huracán a následne aj seba

Muž podpálil v Prahe Lamborghini Huracán a následne aj seba (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

"Som zhrozená z toho, že došlo k ďalšiemu, zbabelému útoku voči úradu môjho kolegu z Bundestagu," uviedla Saskia Eskenová, ktorá je spolupredsedníčkou Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

V roku 2020 Diaby oznámil, že pravicoví extrémisti sa mu vyhrážali zabitím po tom, čo na okne svojho úradu našiel diery spôsobené strelnou zbraňou. V Nemecku stúpa počet násilných incidentov voči politikom, a to od slovných útokov, až po napadnutie a hrozby smrťou.

AFP pripomína, že v júni 2019 neonacista zastrelil konzervatívneho lokálneho politika Waltera Lübckeho, ktorý bol zástancom proimigračnej politiky vtedajšej kancelárky Angely Merkelovej. Prokuratúra v januári obvinila z vlastizrady piatich Nemcov, ktorí chceli v rámci sprisahania krajnej pravice zvrhnúť vládu a uniesť ministra zdravotníctva.

Viac o téme: KanceláriaPodpaľačstvoVyhrážkyNemeckoKaramba Diaby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu