Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čína vyzvala na ostražitosť v súvislosti s rozširovaním NATO v Ázii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKONG - Čína vo štvrtok vyzvala na ostražitosť v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie východným smerom. Spravila tak po infomáciách v médiách, že NATO plánuje otvoriť svoju kanceláriu v Japonsku, aby zjednodušilo konzultácie so spojencami v tomto regióne.

Podľa spravodajského portálu Nikkei Asia sa NATO chystá otvoriť si kanceláriu v Tokiu budúci rok. Cieľom je organizovať rokovania s krajinami ako Južná Kórea, Austrália či Nový Zéland s ohľadom na geopolitické výzvy z Číny a Ruska.Podľa hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning je Ázia "sľubným územím pre spoluprácu a rozvoj a nemala by sa stať geopolitickým bojiskom".

NATO
Zobraziť galériu (2)
NATO  (Zdroj: Getty Images)

Partnerstvo NATO a Japonska je veľmi blízke a ďalej rastie

"Pokračujúce rozširovanie sa NATO východným smerom v súvislosti s regionálnymi záležitosťami v ázijskom Tichomorí je pokusom o zničenie regionálneho mieru a stability... vyžaduje si to vysokú ostražitosť od krajín v danom regióne," uviedla Mao. Na otázku o správe portálu Nikkei Asia reagovala hovorkyňa NATO Oana Lungescuová tým, že Aliancia nebude zachádzať do detailov o možných plánov. "NATO má kancelárie a dohody o komunikácií s niekoľkými medzinárodnými organizáciami a partnerskými krajinami a spojenci tieto dohody pravidelne hodnotia, aby sa zabezpečilo, že slúžia potrebám NATO i našich partnerov," uviedla Lungescuová. Dodala, že partnerstvo NATO a Japonska je veľmi blízke a ďalej rastie.

Viac o téme: VýzvaOstražitosťČínaNATOÁziaRozširovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu