Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Japonsko a Čína chcú komunikáciou predchádzať stretom a budovať dôveru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO — Ministri obrany Japonska a Číny v utorok slávnostne spustili prevádzku dlho očakávanej horúcej linky, ktorá má byť krokom k budovaniu dôvery a zlepšeniu komunikácie v čase, keď v regióne východnej Ázie rastie znepokojenie v súvislosti s vojenskými aktivitami Pekingu. Informovala o tom agentúra AP.

Japonský minister obrany Jasukazu Hamada a jeho čínsky kolega Li Šang-fu hovorili približne 20 minút. V rozhovore privítali túto možnosť komunikácie a potvrdili jej význam pri budovaní dôvery medzi oboma stranami a pri predchádzaní nepredvídateľným situáciám. AP pripomenula, že Tokio a Peking vedú spor o malé ostrovy vo Východočínskom mori ovládané Japonskom, kde sú známe pod názvom Senkaku, zatiaľ čo v Číne sa pre ne používa názov Tiao-jü-tao.

Japonsko je znepokojené 

Čína do blízkosti týchto ostrovov bežne posiela plavidlá svojej pobrežnej stráže a lietadlá, aby obmedzovali pohyb japonských plavidiel a prinútili japonskú armádu na vyslanie stíhačiek. Čínska námorná flotila tiež pravidelne pláva okolo japonského pobrežia, niekedy v rámci spoločných vojenských cvičení s Ruskom, čo Tokio sleduje s nevôľou.

Japonsko je tiež čoraz viac znepokojené napätím okolo samosprávneho Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia a hrozí, že je pripravený anektovať ho silou. Zriadiť komunikačný kanál medzi Japonskom a Čínou navrhli ešte v roku 2018 vtedajší premiéri Šinzó Abe a Li Kche-čchiang ako spôsob, ako zabrániť náhodným potýčkam medzi armádami oboch krajín.

Viac o téme: KomunikáciaDôveraČínaJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu