Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polícia prehľadala dom bývalého brazílskeho prezidenta: Zhabala jeho mobilný telefón

Federálna polícia prehľadala v stredu dom bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara Zobraziť galériu (2)
Federálna polícia prehľadala v stredu dom bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

BRAZÍLIA – Federálna polícia prehľadala v stredu dom bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara a zhabala jeho mobilný telefón. Išlo o súčasť vyšetrovania falšovania očkovacích preukazov. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Polícia zhabala aj mobilný telefón exprezidentovej manželky Michelle a zatkla jeho bývalého poradcu Maura Cida Barbosu, píše DPA s odvolaním sa na brazílsku televíziu Globo. Vyšetrovanie sa podľa polície zameriava na zločineckú skupinu, ktorá mala do systému brazílskeho ministerstva zdravotníctva zadávať falošné údaje. Na základe toho bolo možné vydávať potvrdenia o zaočkovaní aj osobám, ktoré vakcínu nedostali. Pomocou toho obišli opatrenia na vstup do USA, píše AP.

Federálna polícia prehľadala v stredu dom bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara
Zobraziť galériu (2)
Federálna polícia prehľadala v stredu dom bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

Šesť zatykačov

V spojitosti s vyšetrovaním bolo vydaných 16 príkazov na prehliadku a šesť zatykačov. Bolsonaro vo svojich vyjadreniach spochybňoval nebezpečenstvo koronavírusu SARS-CoV-2 a účinnosť vakcín. V prezidentskom úrade ho v januári nahradil víťaz októbrových prezidentských volieb Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro následne odcestoval do USA, odkiaľ sa vrátil koncom marca.

Viac o téme: Mobilný telefónPolícia BrazíliaJair BolsonaroDomd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu