Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Súd rozhodol: Exprezident Jair Bolsonaro má osemročný zákaz kandidovať

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (Zdroj: TASR/AP Photo/Eraldo Peres)

BRAZÍLIA - Brazílsky Najvyšší volebný súd v piatok zakázal bývalému prezidentovi Jairovi Bolsonarovi pôsobiť v politike nasledujúcich osem rokov. Päť zo siedmich sudcov hlasovalo v neprospech exprezidenta, ktorý bol obvinený zo zneužitia právomocí a zo spochybňovania hlasovacieho systému pred minuloročnými voľbami, informuje agentúra AFP.

Verdikt súdu tak znemožňuje 68-ročnému Bolsonarovi kandidovať v prezidentských a kongresových voľbách v roku 2026 a v komunálnych voľbách v rokoch 2024 a 2028. "Nie som mŕtvy, budeme pokračovať v práci," reagoval bývalý brazílsky prezident, ktorý rozhodnutie súdu označil za "bodnutie do chrbta". Zároveň avizoval odvolanie na Najvyšší súd.

 VIDEO Jozef Bíreš o predĺžení termínu zákazu dovozu vybraných agrokomodít z Ukrajiny

Jozef Bíreš o predĺžení termínu zákazu dovozu vybraných agrokomodít z Ukrajiny (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Bolsonaro ešte pred prehratými voľbami vlani v októbri spochybňoval férovosť elektronického hlasovacieho systému. Prokuratúra ho neskôr obvinila, že na základe týchto nepodložených tvrdení jeho stúpenci po voľbách vtrhli do budovy prezidentského paláca, Kongresu a Najvyššieho súdu. 

Prokuratúra vyšetrovala prípad z 18. júla 2022, keď Bolsonaro podľa nej zneužil zamestnancov vlády, štátny televízny kanál a prezidentský palác v Brazílii, aby zahraničným veľvyslancom povedal, že elektronický hlasovací systém v krajine je zmanipulovaný. Bolsonaro nikdy neuznal svoju porážku vo voľbách proti súčasnému prezidentovi Luizovi Ináciovi "Lulovi" da Silvovi.

Viac o téme: ZákazSúd Jair BolsonaroPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu