Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké zmeny na pracovnom trhu: Zaniknú milióny miest, mnohé by ste vôbec nečakali! Zistite, ako je na tom váš odbor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA – Pracovný trh čakajú veľké zmeny. Nielenže sa vytvoria úplne nové pracovné miesta v dôsledku technológie, digitalizácie a snaha o bez uhlíkovú ekonomiku, ale mnohé, ktoré poznáme dnes, zaniknú. Ako je na tom váš odbor a kam by sa mali po profesnej stránke uberať nové generácie?

Podľa Svetového ekonomického fóra sa v horizonte piatich rokov zmení až približne štvrtina pracovných miest. V správe, ktorú publikovali uvádzajú, že zmenou prejde 23 percent pracovných 10,2 percent sa zmení v dôskedku rastu, 12,3 percent zasa v dôsledku poklesu. 

Archívne video: Moderné technológie pomáhajú pri operáciach srdca

Moderné technológie pomáhajú pri operáciach srdca (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Ako upozornili České noviny, zamestnávatelia očakávajú, že vznikne 69 miliónov nových pracovných miest. Naopak, zaniknúť má až 83 miliónov pozícii. Znamená to, že počet pracovných miest sa zníži o 14 miliónov. Z dnešného celkového stavu ubudnú približne dve percentá miest.  

Najrýchlejšie budú ubúdať kancelárske a úradnícke pozície, menej potrebný budú napríklad bankoví pokladníci a pokladníci všeobecne, keďže ide o miesta, ktoré sa ľahko automatizujú. Do roku 2027 by sme za bankovými priehradkami mali vidieť až o 40 percent menej zamestnancov. Poštových úradníkov, pokladníkov a ľudí, ktorí sa živia zadávaním dát, bude menej zhruba o tretinu.

Veľké zmeny na pracovnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Naopak, plné ruky práce budú mať ľudia, ktorí sa špecializujú na samoriadiace autá a elektromobily. Záujem o ich služby má vzrásť až o 40 percent. Rovnako tak narastie záujem o odborníkov na strojové učenie umelej inteligencie a kybernetickú bezpečnosť.

Veľký nárast pracovných miesta sa však očakáva aj v odvetviach, ktoré nesúvisia s technológiami. Šoféri nákladných áut a autobusov, učitelia stredných a odborných škôl, mechanici a opravári strojov by sa v rokoch 2023 až 2027 mali rozrásť až o dva milióny.

Veľké zmeny na pracovnom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Správa tiež predpokladá, že až tri štvrtiny spoločností chcú v najbližších piatich rokoch zaviesť  technológiu veľkých dát, cloudové služby a umelú inteligenciu.

Výsledky sa opierajú o prieskum, ktorého sa zúčastnilo zhruba 800 spoločností, zamestnávajúcich dovedna 11 miliónov ľudí a využíva súbor dát o 673 miliónoch pracovných miestach.

 

Viac o téme: PrácaPracovný trhProfesia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu