Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ekonomická veľmoc USA sa začína potápať, Yellenová varuje: TOHTO sa všetci obávajú

Janet Yellenová, ministerka financií USA Zobraziť galériu (3)
Janet Yellenová, ministerka financií USA (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta, Getty Images)

WASHINGTON – Spojené štáty americké sa nachádzajú na okraji priepasti, ktorá sa stále zväčšuje. Ekonomika sa a finančný stav krajiny sa začínajú triasť pod náporom, ktorý vyvolávajú krachujúce banky. Ministerka financií už niečo naznačila. Nikto si nepraje, aby sa jej predpoveď napokon vyplnila.

archívne video

Rezort obrany získal z fondov USA vyše 200 miliónov: Peniaze sú darom, hovorí Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bidenov kabinet sa musí čo najskôr dohodnúť s parlamentom na odvrátení katastrofického stavu menom bankrot. Portál Axios informuje, že obe strany uviazli na mŕtvom bode. Snemovňa reprezentantov síce schválila návrh zákona z vlastnej dielne, no prezident USA odmieta rokovať dovtedy, pokým sa celý Kongres nedohodne na samostatnom rokovaní pre dlhový strop a ďalších rozhovoroch o výdavkoch.

Ministerka financií Janet Yellenová v pondelok 1. mája varovala, že USA nemusia byť schopné pokračovať v plnení všetkých záväzkov voči vláde. Rozpočtový úrad Kongresu sa priklonil k tvrdeniu ministerky a tiež varoval, že existuje výrazne väčšie riziko, že rezortu financií dôjdu finančné prostriedky už začiatkom júna. Proti sú však plánované zasadnutia. Zatiaľ čo Senát má zasadať v máji 15 dní, Snemovňa reprezentantov len 12. Prezident Biden má okrem toho v máji naplánované oficiálne zahraničné návštevy Japonska a Austrálie. Najhoršia na tom celom je, že USA sa nikdy v histórii neocitli v podobnej situácii.

Varovanie 

Yellenová a iní experti však už dlhšie varujú, že platobná neschopnosť môže spôsobiť americkej ekonomike a globálnym finančným trhom nenapraviteľné škody. "Po skontrolovaní všetkých daňových príjmov sme odhadli, že pokiaľ Kongres nezvýši alebo nepozastaví dlhový limit, od budúceho mesiaca, pravdepodobne už od 1. júna, nebudeme schopní plniť všetky záväzky voči vláde," napísala Yellenová v liste predsedovi Snemovne reprezentantov Kevinovi McCarthymu.

Ministerka financií USA  Janet Yellenová
Zobraziť galériu (3)
Ministerka financií USA Janet Yellenová  (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

Zopakovala, že dátum 1. máj je len orientačný. "Presný dátum platobnej neschopnosti sa určiť nedá. Môže to nastať aj o niekoľko týždňov neskôr," vysvetlila. McCarthy po prečítaní listu označil stav za patovú situáciu a obvinil prezidenta Joea Bidena, že si neplní povinnosti, ktoré mu vyplývajú z funkcie hlavy krajiny. "Po troch mesiacoch nečinnosti Bidenovej administratívy sme (Snemovňa) napokon konali. V Senáte je predložený návrh zákona, ktorý by upustil od možného zlyhania. Musíme čo najskôr začať jednať," uviedol.

Senát USA
Zobraziť galériu (3)
Senát USA  (Zdroj: SITA/AP/J. Scott Applewhite)

Republikáni zo Snemovne reprezentantov schválili minulý mesiac legislatívu na zvýšenie dlhového stropu do roku 2024 a zníženie vládnych výdavkov. Keďže však Senát ovládajú demokrati, je takmer isté, že zákon neprejde schválením. 

Banky rozmýšľajú inak

Podpredseda Berkshire Hathaway Charlie Munger v pondelok 1. mája povedal, že na americkom trhu s komerčnými nehnuteľnosťami sa schyľuje k búrke. "Keď ceny nehnuteľností klesajú, americké banky sú plné zlých úverov. Nie je to však ani zďaleka také zlé ako v roku 2008," píše Fox Business s odvolaním sa na Financial Times.

"Riadiť banku rozumne nie je jednoduché. Vždy sa naskytne situácia, kde by sa dalo investovať. Je to pokušenie robiť nesprávne rozhodnutia. V dnešnej dobe sa už nedá spoliehať na investíciu do nehnuteľností. Jednoducho sa to neoplatí," vysvetlil. Americké banky podľa Mungera upustili od poskytovania úverov komerčným developerom. "Každá banka v krajine má dnes oveľa vyššie kritéria v prípade pôžičky," vysvetlil na záver. 

Viac o téme: VýdavkyUSABidenPolitikaWAshingtonDlhový stropYellenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu