Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Táto IZBA je na prenájom! Čudoval by sa aj Harry Potter, jeho komora pod schodmi bola väčšia: Koľko za ňu pýtajú?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY – Situácia s prenajímaním a kúpou nového bytu v Austrálii je priam desivá. Inflácia spôsobila, že ceny nehnuteľnosti sa vyškriabali do neuveriteľných výšok. Podlieha tomu aj prenájom bytov, ktorý sa musel aktuálnej situácii prispôsobiť. Istý inzerát bol živým dôkazom toho, že situácia je skutočne kritická.

Krízové obdobie prináša krízové riešenia. V Austrálii sa ceny nehnuteľností a nájmov vyšplhali do výšin. Bežný človek má problém prenajať si jednoizbový byt. Vedia o tom aj majitelia domov na predmestí Sydney. Daily Star informuje, že na webe Airbnb sa objavil inzerát, kde bola v ponuke nie izba, ale roh obývačky zakrytý plachtami. 

Nejde však len o netradičnú miestnosť s posuvnými stenami. Cena za štyri noci na matraci v kúte obývačky stojí podľa inzerátu 34,50 austrálskych dolárov (niečo cez 20 eur). Schválne spomíname matrac, pretože o posteli sa tu nedá hovoriť. Jednoducho sa sem nezmestí. "Ľudia sú schopní prenajať si stan v obývačke u cudzích ľudí. Je to hanebné. Myslel som si, že balkón už nič netromfne," poznamenal niekto v komentoch. Iný spomenul, že na mieste autora by sa za podobný príspevok hanbil. Majiteľkou domu je istá Dinda, ktorá sa v profile opisuje ako priateľská a staršia účtovníčka zo Sydney. 

archívne video

Ako vyzerá KUCHYŇA SNOV? Pozrite si užitočné TIPY ohľadom farebnosti, materiálu aj zónovania (Zdroj: topky.sk)

Inzerát 

V ponuke, ktorá bola medzitým vymazaná, stálo: "Cenovo dostupná izba vhodná pre každého, kto dokáže spať za akýchkoľvek podmienok. V dome žijú aj ďalší nájomníci. Je tu posilňovňa, bazén aj sauna. Lákavá štvrť s dobrou infraštruktúrou a blízka dostupnosť hromadnej dopravy. V pracovné dni od 8:30 do 18:00 môžete mať celý dom len pre seba, pretože všetci sú v práci."

Názory ľudí

Niekoľko ďalších ľudí poznamenalo, že toto je len obraz zlej situácie na trhu s nehnuteľnosťami. "Harry Potter spal síce pod schodmi, ale tá komora mala aspoň posteľ aj dvere," uviedol jeden z komentujúcich. Boli však aj takí, ktorí s tým súhlasili: "Za mňa je to skvelý nápad. Nie každý má peniaze na vlastné bývanie. Takýmto spôsobom navyše zarobí aj majiteľ domu," znelo vo vyjadrení.

Čísla z austrálskej Národnej korporácie pre financovanie bývania a investícií predpovedajú, že do roku 2027 bude v celej Austrálii o 106 000 domov a bytov menej v dôsledku stúpajúcich úrokových sadzieb, rastúcej imigrácie či nedostatku bytových priestorov.


 

Viac o téme: NájomKrízaInzerátNehnuteľnostiAustráliaSydneyRoh izby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu