Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Desaťtisíce ľudí v Jeruzaleme demonštrovali na podporu reformy súdneho systému

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Desaťtisíce provládnych demonštrantov sa vo štvrtok zhromaždili v Jeruzaleme, aby podporili kontroverznú vládnu reformu izraelského súdneho systému.

Demonštranti mávajúci izraelskými vlajkami pred budovou parlamentu skandovali, že "žiadajú reformu justície". Na základe navrhovanej reformy by vláda okrem iného získala väčšie kompetencie pri vymenovávaní sudcov a parlament by mohol zrušiť rozhodnutia najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou. Kritici tvrdia, že návrh predstavuje hrozbu pre tamojšiu demokraciu. Spojenci izraelského premiéra Benjamina Netanjahua trvajú na tom, že plán je potrebný na obmedzenie toho, čo považujú za nadmerné právomoci nevolených sudcov.

Opozícia vyjadruje pochybnosti

Po rozsiahlom odpore občianskej spoločnosti aj v rámci vládnej koalície a armády Netanjahu koncom marca pozastavil schvaľovanie návrhu zákona o niekoľko týždňov. Podľa vlastných slov tým chcel vytvoriť "priestor na dialóg". Opozícia však vyjadruje pochybnosti, že vláda chce dosiahnuť kompromis. Izraelský minister spravodlivosti Jariv Levin a autor reformy vo štvrtok protestujúcim povedal, že voliči, ktorí súčasnú vládu priviedli k moci, "hlasovali za justičnú reformu". Šéf izraelského rezortu financií Bezalel Smotrič, líder krajne pravicovej strany Náboženský sionizmus, odkázal, že vláda sa pri presadzovaní reformy súdnictva nevzdá.

Netanjahu uviedol, že štvrtkové zhromaždenie ho "hlboko dojalo". "Zahriali ste ma pri srdci a ďakujem každému jednému z vás," napísal na sociálnej sieti. Izraelský prezident Jicchak Herzog v pondelok označil spory vyvolané návrhom na reformu súdnictva za "najvážnejšiu vnútornú krízu" za 75 rokov existencie Izraela.

Viac o téme: DemonštrácieJeruzalemIzraelSúdny systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu