Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Irán zadržal v Ománskom zálive ropný tanker

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

DUBAJ – Iránske námorné sily zadržali vo štvrtok v Ománskom zálive ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Najnovší incident na lodnej trase kľúčovej pre svetové dodávky ropy sa odohral v čase pokračujúceho napätia okolo jadrového programu Teheránu.

Piata flotila námorných síl USA so základňou na Blízkom východe identifikovala zadržané plavidlo ako Advantage Sweet. Podľa portálu MarineTraffic.com smeroval z Kuvajtu do texaského Houstonu. Loď vyslala núdzový signál v medzinárodných vodách v okamihu, keď ho iránske vojenské námorníctvo zadržalo, uviedla americká armáda. Postup Iránu je podľa nej v rozpore s medzinárodným právom a narúša bezpečnosť a stabilitu v regióne. "Irán by mal okamžite tento ropný tanker prepustiť," uviedla 5. flotila.

Tanker zadržali po zrážke s iránskym plavidlom v stredu večer

Iránska štátne médiá uviedli, že tanker zadržali po zrážke s iránskym plavidlom v stredu večer. Viacero členov jeho posádky je nezvestných. Nespresnili však, o akú loď malo ísť. Zadržiavanie tankerov Iránom je súčasťou sporov okolo nukleárneho programu Teheránu od roku 2019, napísala AP. Poukázala na to, že pri predošlých incidentoch sa tvrdenia Iránu nepotvrdili a Teherán sa snaží zadržanie lodí využiť pri rokovaniach s inými krajinami. Naposledy Irán zadržal dva grécke tankery v máji minulého roka. Prepustil ich v novembri.

Viac o téme: ZadržanieRopný tankerIránOmánsky záliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu