Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Španielsko sužuje vlna horúčav: Teploty dosahujú rekordné hodnoty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Nezvyčajne skorá vlna horúčav v Španielsku vyvrcholí vo štvrtok a piatok. Očakáva sa, že na juhu krajiny budú prekonané teplotné rekordy pre mesiac apríl.

 Podľa očakávaní vo štvrtok teplota prekročí 34 stupňov Celzia na väčšine územia Andalúzie. V údolí rieky Guadalquivir by teplota mala dosiahnuť až 37 stupňov Celzia, pričom pôvodne sa tam očakávalo až 40 stupňov Celzia."Je vysoko pravdepodobné, že (vlna horúčav) dosiahne svoj vrchol vo štvrtok a v piatok," uviedla španielska Štátna meteorologická agentúra. Teplotné rekordy už boli prekonané v stredu, keď na najmenej troch miestach v okolí miest Sevilla a Huelva namerali 37 stupňov Celzia.

Úrady v dôsledku vysokých teplôt varovali aj pred zvýšeným rizikom vzniku lesných požiarov

Od pondelka prúdi do Španielska teplý a suchý vzduch zo Severnej Afriky, čo spôsobilo nezvyčajne vysoké teploty vzduchu pre toto ročné obdobie. Takéto horúčavy obyčajne bývajú až v lete, uvádza AEMET. Úrady v dôsledku vysokých teplôt varovali aj pred zvýšeným rizikom vzniku lesných požiarov. V Španielsku tento rok už lesné požiare zničili približne 54.000 hektárov pôdy. V rovnakom období vlani to bolo asi 17.000 hektárov pôdy. Podľa odborníkov sú niektoré oblasti Španielska najsuchšie za tisíc rokov.

Nezvyčajne vysoké teploty tento týždeň zaznamenali aj v susednom Portugalsku

Vlna horúčav prišla po nezvyčajne teplej a suchej jari, ktorá spôsobila škody v poľnohospodárstve. Niektorí španielski farmári sa preto rozhodli, že ani nebudú siať. Španielsko je pritom najväčším vývozcom olivového oleja na svete a dôležitým dodávateľom zeleniny a ovocia do európskych krajín. Vlaňajšok bol najteplejším rokom v Španielsku od začiatku meraní. Dáta Organizácie Spojených národov naznačujú, že v dôsledku klimatických zmien by sa 75 percent územie Španielska mohlo premeniť na púšť. Nezvyčajne vysoké teploty tento týždeň zaznamenali aj v susednom Portugalsku. Teploty sú tam vyššie o 10-15 stupňov Celzia oproti priemeru a vo štvrtok by mohli dosiahnuť 37 stupňov Celzia. V stredu na juhu krajiny namerali vyše 35 stupňov. 
 

Viac o téme: PočasieHorúčavyRekordné hodnotyŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu