Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mrazivá noc potrápila záhradkárov: Meteorológovia varujú, prízemné mrazy nás čakajú aj túto noc!

(Zdroj: SITA/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)

BRATISLAVA - Poľnohospodári a záhradkári majú hlavu v smútku. Mrazivá noc zo stredy na štvrtok ohrozila mnohé ovocné stromy a plodiny na území Slovenska. Prízemné mrazy priniesol od severozápadu studený front spolu s chladnejším vzduchom a vetrom. Dokedy však majú záhradkári počítať s bezsennými nocami?

Studený front z oblasti Severného mora sme mohli pocítiť už v stredu počas dňa. Oblačnosť a silnejší vietor znížil pocitovo teplotu o niekoľko stupňov, informovalo imeteo.sk. Súčasne sa však na našom území oblačnosť začala znižovať, čo má súvis s výbežkom vyššieho tlaku vzduchu od severozápadu. Tento výbežok vyššieho tlaku bude mať za následok ďalšiu mrazivú noc.

Brífing štátnych tajomníkov k výbuchu v bani v Novákoch (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dnešné nočné a ranné teploty dosahovali na západnom Slovensku iba +4 až 0 stupňov Celzia, na strednom a východnom Slovensku bolo ešte chladnejšie s teplotami -1 až -4 stupňa. Ovocinári a záhradkári na ochranu rozkvitnutých ovocných stromčekov používajú preventívne opatrenia. Najpoužívanejší je postrek stromov vodou, pri ktorom sa vytvorí ľadová škrupina, ktorá ochráni puky pred mrazom. Ďalším efektívnym spôsobom na obmedzenie škôd napáchaných prízemným mrazom sú parafínové sviečky, ktoré zohrievajú okolie.

Zlou správou zostáva, že mrazivá noc nás čaká aj zo štvrtka na piatok. Teploty majú klesnúť pod bod mrazu a tak preventívne opatrenia budú opäť na mieste. Mrazy majú odznieť až počas víkendu spolu so zhoršením počasia a očakávanými zrážkami. Prízemným mrazom by tak malo definitívne odzvoniť.

Viac o téme: PočasieVýstrahaZáhradkáriPrízemné mrazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu