Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Povodne v Taliansku: Desivé zábery, zo severu už hlásia mŕtvych!

Záplavy v talianskom regióne Emilia Romagna
Záplavy v talianskom regióne Emilia Romagna (Zdroj: Twitter/Vigili del Fuoco)

RÍM - Po období veľkého sucha zasiahla tento týždeň veľkú časť Talianska vlna prívalových dažďov, ktorá na severovýchode krajiny spôsobila záplavy. V provinciách Ravenna a Bologna bolo kvôli tomu evakuovaných už viac ako 250 ľudí a prerušená bola v niektorých častiach severotalianskeho regiónu Emilia Romagna aj železničná doprava.

Najsilnejšie búrky zaznamenali v noci na utorok, no zrážky pretrvávajú už od nedele. V Taliansku preto zrejme vyhlásia stav národnej núdze, informovalo talianske Leggo. Potvrdila to premiérka Giorgia Meloniová. Postihnutej oblasti vyjadrila premiérka ľútosť a zostáva v neustálom kontakte s civilnou obranou a vládou. Prezident regiónu Stefano Bonaccini ubezpečil obyvateľstvo, že urobia všetko, čo je v ich silách, aby pomohli a podporili ľudí, ktorí následkom mimoriadne nepriaznivého počasia a povodní prišli o strechu nad hlavou.

Cestná pirátka si to po diaľnici hasila viac ako 170 KM/h (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Najvyššia výstraha pred povodňami a rozvodnenými riekami je vyhlásená až do zajtrajšej polnoci najmä vo východnej časti regiónu v Bologni a Romagne. V ohrození je však aj zvyšok regiónu. Prvou obeťou záplav a následného zrútenia domu vo Fontanelice v oblasti Bologne je 70-ročný muž. Ďalšou obeťou je 80-ročný muž, ktorý podľa dostupných informácii išiel na bicykli cez postihnutú oblasť a strhol ho prúd vody. Ďalší človek má byť stále nezvestný.

Masívny dážď spôsobuje na mnohých miestach aj zosuv pôdy. Cesty medzi provinciami Bologna a Ravenna sú uzavreté vplyvom nepriaznivého počasia. V nasadení sú všetky jednotky hasičského zboru a zasiahnuť museli už 400 krát. Mnohé rodiny z obcí Faenza, Castel Bolognese, Selva a San Martino di Molinella museli evakuovať zo svojich domovov. V týchto obciach sú preventívne uzavreté aj školy. 

Viac o téme: ZáplavyEmilia RomagnaVigili del Fuoco
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu