Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotridsiaty prvý (28. apríla 2023)

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (14)
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

KYJEV - Kvôli leteckému poplachu v Kyjeve sa český prezident Petr Pavel a jeho slovenská kolegyňa Zuzana Čaputová spoločne s ďalšími hosťami odobrali do hotelového krytu, uviedol spravodajca ČTK z miesta. Kryt je umiestnený v podzemných garážach hotela.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 428

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 428 (Zdroj: Facebook/Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Súd v Moskve dal v piatok pokutu pekárke Anastasiji Černyševovej, ktorá zdobila svoje torty proukrajinskými a mierovými heslami. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Po invázii Ruska na Ukrajinu úrady zakázali všetku verejnú kritiku vládnej politiky. Niektorí Rusi si preto našli vlastné spôsoby, ako vyjadriť nesúhlas s inváziou a solidaritu s Ukrajinou.

21:32 USA poskytujú Ukrajine senzory na detekciu jadrových výbuchov. Ukrajina dostala od USA senzory schopné odhaliť výbuchy žiarenia z jadrovej zbrane alebo špinavej bomby a identifikovať, kto útok spáchal, informoval New York Times s odvolaním sa na americký Národný úrad pre jadrovú bezpečnosť.

21:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom telefonicky hovoril o následkoch piatkového útoku a dovoze ukrajinského obilia. TASR správu prevzala z ich vyjadrení na sociálnej sieti. "Informoval som ho o tragických následkoch ďalšieho raketového útoku na ukrajinské mestá, ktorý zabíjal civilistov vrátane detí," napísal Zelenskyj.

20:52 Ruská vláda nariadila pozastaviť do začiatku apríla budúceho roka zverejňovanie štatistík o ťažbe ropy a plynu v Rusku. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na vládny dekrét.

19:46 Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Rumunsko v piatok dosiahli dohodu, ktorou povolia tranzit potravín z Ukrajiny. Oznámila to v piatok Európska komisia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok informoval, že čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga požiadal o pomoc pri návrate ukrajinských detí deportovaných Ruskom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "Potrebujeme zapojiť každého..., aby vytvoril tlak na ruského agresora a teroristov, ktorí uniesli tak veľa našich detí," uviedol Zelenskyj.

19:12 Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel rokovali v piatok v Kyjeve s predstaviteľmi Ukrajiny o vývoze obilia i možnostiach spolupráce. V rámci rokovaní sa podľa Čaputovej venovali konkrétnym témam, vrátane vývozu obilia. "Zároveň je to vždy aj debata o vnímaní situácie ukrajinskými reprezentantmi priamo tu na Ukrajine, ako oni tú situáciu čítajú, aký vývoj predpokladajú, aké sú faktory, ktoré možno nie sú navonok úplne viditeľné," povedala počas spoločného vyhlásenia prezidentov pre médiá po stretnutí so Zelenským.

18:57 Bývalý novinár BBC News Ukrajina Oleksander Bondarenko bol zabitý na fronte na Ukrajine pri výkone služby. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky BBC.

18:40 Prezidentka Čaputová na sociálnej sieti informovala o hrozbe leteckého útoku. 

 

Mám za sebou intenzívny deň, plný rokovaní a stretnutí, na ktoré nikdy nezabudnem. Podvečer prišiel zvuk sirén a pokyn...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, April 28, 2023

18:23 Počet mŕtvych po ruskom raketovom útoku, ktorý v piatok nadránom zasiahol deväťposchodový bytový dom v meste Umaň v strednej časti Ukrajiny, stúpol na 19 vrátane dvoch desaťročných detí. Informovali o tom gubernátor Čerkaskej oblasti Ihor Taburec a ďalší miestni predstavitelia. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

18:15 Český prezident Petr Pavel a prezidentka Zuzana Čaputová sa museli presunúť do krytu. V Kyjeve vyhlásili letecký poplach. Ukrajinské úrady dnes popoludní vyhlásili varovanie pred rizikom vzdušných útokov pre veľkú časť krajiny - vrátane strednej, východnej, južnej časti Ukrajiny. Skoré ráno Rusko podniklo vlnu útokov na ciele na mnohých miestach Ukrajiny, vrátane Kyjeva.

VIDEO Prezidentka Čaputová počas poplachu v kryte hotela

Prezidentka Čaputová počas poplachu v kryte hotela (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Bolo počuť sirény a na hrozbu raketového útoku upozornili tiež mobilné aplikácie, informoval z Kyjeva osobitný spravodajca spravodajského serveru Novinky.cz. Podľa Noviniek bol Pavel práve v hoteli, keď musel prerušiť program a stiahnuť sa s ochrankou do krytu v podzemí budovy. Do krytu šiel spolu so slovenskou prezidentkou. Po skončení leteckého poplachu obaja kryt opustili.

17:57 Španielsko v piatok oznámilo, že si predvolalo ruského veľvyslanca za nepravdivé video o španielskych vojakoch zverejnené na účtoch ambasády na sociálnych sieťach. Video už bolo z účtov odstránené. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

17:41 Dočasné prevzatie kontroly nad divíziami zahraničných bánk v Rusku by nebolo vhodné. Vyhlásila to v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina po tom, ako Moskva tento týždeň prevzala kontrolu nad dvoma európskymi štátnymi energetickými firmami. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

16:15 Ukrajina si plne zaslúži členstvo v EÚ a NATO. Povedal to v piatok český prezident Petr Pavel počas návštevy Kyjeva. TASR správu prevzala z webovej stránky televízie ČT24 a prezidentovho vyjadrenia na sociálnej sieti. "Členstvo Ukrajiny v Európskej únii a NATO pre nás nie je otázkou či, ale kedy," napísal Pavel na Twitteri. Ukrajinu navštívil spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a v piatok rokovali s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

15:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky sa v piatok poďakoval občanom Slovenska a Česka za pomoc v oblasti vojenskej techniky i za podporu mierového plánu Ukrajiny. "Každý protiraketový systém, každé lietadlo a každé delo, ktoré dodáte Ukrajine, každý pancierový voz, nám umožní brániť sa a zachraňuje súčasne i životy Ukrajincov," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a prezidentom ČR Petrom Pavlom. Obaja v piatok spoločne pricestovali na návštevu Ukrajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

15:37 Ruské ministerstvo obrany sa vyjadrilo k raketovým útokom proti Ukrajine, pri ktorých v piatok zahynulo podľa ukrajinských predstaviteľov 18 civilistov. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News. Hovorca ruského ministerstva Igor Konašenkov uviedol, že cieľom útokov boli armádne rezervné jednotky a mali im zabrániť dostať sa na frontovú líniu. Označil ich za presne cielené.

15:30 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je presvedčená o správnosti postoja Slovenskej republiky pri pomáhaní Ukrajine v oblastiach, v ktorých jej pomôcť vie a môže vrátane vojenskej pomoci.

15:15 EÚ diskutuje o zavedení exportných obmedzení voči krajinám, ktoré reexportujú sankcionované produkty do Ruska, píše Financial Times.

14:15 Putin podpísal zákon o odňatí nadobudnutého ruského občianstva za diskreditáciu ruskej armády.

13:29 Ruského generálplukovníka Michaila Mizinceva, známeho pod prezývkou "mäsiar z Mariupola", odvolali z postu námestníka ruského ministra obrany, informuje v piatok TASR na základe správy stanice Sky News.

13:21 Na najmenej 16 stúpol v piatok počet obetí ruských raketových útokov, ktoré v noci na piatok postihli Ukrajinu. Len v samotnom meste Umaň zahynulo 14 ľudí, informuje TASR s odvolaním sa na správu stanice CNN.

13:09 Ruský vicepremiér Marat Chusnullin v piatok uviedol, že uskutočnil návštevu vojnou zničeného východoukrajinského mesta Bachmut a prisľúbil, že ho Moskva obnoví, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

13:08 Prípravy na dlho očakávajú rozsiahlu jarnú ofenzívu ukrajinskej armády proti ruským pozíciám sa chýlia ku koncu, uviedol v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a denníka The Guardian.

12:14 Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel v piatok – v rámci svojej návštevy Ukrajiny – spoločne položili kvety k pamätníku československej légie a k múru s fotografiami padlých ukrajinských hrdinov. TASR správu prevzala z portálu Novinky.cz.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel kladú kytice k pamätníku československej légie
Zobraziť galériu (14)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel kladú kytice k pamätníku československej légie  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel kladú kytice k pamätníku československej légie
Zobraziť galériu (14)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel kladú kytice k pamätníku československej légie  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

12:13 Ruské vedenie a vojenské velenie zatiaľ oficiálne nekomentovali nočný raketový útok na Ukrajinu, pri ktorom zahynulo najmenej 12 ľudí vrátane dvoch detí. Kanál ruského ministerstva obrany na platforme Telegram však niekoľko hodín po ostreľovaní zverejnil príspevok s fotografiou odpálenej rakety a nápisom: "Presný zásah". Informovala o tom britská stanica BBC.

11:43 Rusko zvyšuje bojovú pripravenosť svojich vojenských základní v Strednej Ázii, aby tak čelilo snahám Spojených štátov o zvýšenie ich vojenskej prítomnosti v tejto oblasti. V piatok to uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

10:53 Zo skazy v ukrajinských mestách sa nedá vyvodiť nič iné, len že Rusko cieli na civilné objekty zámerne, povedal dnes novinárom český prezident Petr Pavel v zničenom ukrajinskom meste Borodjanka, kde začal svoju návštevu Ukrajiny po boku slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

10:51 Medzi desiatimi ľuďmi, ktorí dnes zahynuli pri ruskom raketovom útoku na mesto Uman v Čerkaskej oblasti, sú podľa guvernéra Ihora Tabureca dve deti vo veku desať rokov.

9:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v piatok najnovšie raketové útoky Ruska na Ukrajinu a prisľúbil odpoveď na "ruský teror", informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

9:06 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na piatok zneškodnila 21 z 23 riadených striel, ktoré Rusko vypálilo na ciele na Ukrajine. Na sociálnych sieťach to oznámil hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

8:43 Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel navštívili v piatok ráno - v rámci svojej návštevy Ukrajiny - mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky. TASR informuje na základe správy portálu ČT24.

 

Do Kyjeva sa vraciam po necelom roku od mojej poslednej návštevy, ktorá ma zasiahla na celý život. Od tejto návštevy je...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, April 27, 2023

Petr Pavel a Zuzana Čaputová na Ukrajine
Zobraziť galériu (14)
Petr Pavel a Zuzana Čaputová na Ukrajine  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Petr Pavel a Zuzana Čaputová na Ukrajine
Zobraziť galériu (14)
Petr Pavel a Zuzana Čaputová na Ukrajine  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

8:00 Do ukrajinskej metropoly dnes ráno dorazili český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Prišli vlakom krátko po tom, ako sa rad miest na Ukrajine vrátane metropoly stal v noci na dnes terčom novej série ruských raketových útokov. 

Petr Pavel a Zuzana Čaputová na Ukrajine
Zobraziť galériu (14)
Petr Pavel a Zuzana Čaputová na Ukrajine  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

7:31 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos umožňujúci deportovať z anektovaných ukrajinských území tých miestnych obyvateľov, ktorí neprijali ruské občianstvo.

7:01 Podľa primátora Dnepra Borisa Filatova bola dnes skoro ráno v Dnepri usmrtená mladá žena a trojročné dieťa.

6:16 Podľa Vojenskej správy Kyjevskej oblasti je v Kyjevskej oblasti od skorých ranných hodín v činnosti protivzdušná obrana. Správa vyzýva obyvateľov, aby zostali v krytoch kvôli hrozbe raketových útokov.

6:14 Ruské sily dnes v skorých ranných hodinách zaútočili raketami s plochou dráhou letu na mesto Uman v centrálnej časti Čerkaskej oblasti, uviedol regionálny guvernér Ihor Taburec na Telegrame.

Rusko nariadilo rozpustenie výskumného centra pre rasizmus SOVA

Moskovský súd vo štvrtok nariadil rozpustenie významného výskumného centra SOVA, ktoré sa špecializuje na rasizmus a xenofóbiu v Rusku. Ide o najnovší krok Kremľa namierený proti kritickým hlasom od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. Informovala tlačová agentúra AFP. Centrum SOVA uviedlo, že bolo zrušené na základe rozhodnutia sudcu moskovského mestského súdu, ktorý schválil príslušnú žiadosť ministerstva spravodlivosti. Táto organizácia bola oficiálne zakázaná za účasť na podujatiach mimo Moskvy, kde je registrovaná pre administratívne účely, čo sa v Rusku považuje za porušenie zákona. Centrum SOVA uviedlo, že počas súdneho pojednávania zamietlo žiadosť a proti danému rozhodnutiu sa odvolá.

Centrum bolo založené v roku 2002 a je všeobecne známe svojou prácou v oblasti boja proti nacionalizmu, rasizmu, xenofóbii, ako aj pre výskum vzťahov medzi náboženstvom a spoločnosťou či uplatňovania zákonov proti "extrémizmu" - čo sú v Rusku citlivé témy. Ten istý súd v januári z rovnakého dôvodu nariadil i zatvorenie najstaršej ľudskoprávnej mimovládnej organizácie v krajine - Moskovskej helsinskej skupiny (MHG). Ruské úrady momentálne uskutočňujú historicky najväčší zásah proti kritickým hlasom. Od vlaňajšieho februára, keď Kremeľ začal svoju vojenskú kampaň na Ukrajine, sú nesúhlasné politické osobnosti a organizácie štátom trestané alebo zakazované. Úrady tiež v rámci zásahu proti subjektom označovaným za "zahraničných agentov" nariadili Sacharovovmu centru (SC), ktoré je symbolom ruskej liberálnej inteligencie, aby opustilo svoje priestory, pripomína AFP.

Putin nariadil otvorenie múzeí venovaných konfliktu na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ruskej vláde, aby začala pracovať na vytvorení múzeí venovaných prebiehajúcej ruskej ofenzíve na Ukrajine. Vyplýva to z nariadenia zverejneného vo štvrtok na oficiálnej webovej stránke Kremľa, informuje agentúra AFP. Nové regionálne a mestské múzeá majú byť venované "udalostiam špeciálnej vojenskej operácie", uvádza sa v predmetnom dokumente. Putin v nariadení špecifikuje, že príslušné úrady majú zvážiť, ako prevezú "artefakty spojené so špeciálnou vojenskou operáciou", aby ich bolo možné v Rusku vystavovať.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (14)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Vláda má tiež okrem toho zvážiť v rámci vzdelávacieho systému krajiny zorganizovanie štúdia dejín prebiehajúcej ruskej agresie na Ukrajine. Moskva od začiatku invázie pritom predstavila na školách viacero prednášok na podporu vládnej línie súvisiacej s týmto konfliktom. Rusko tiež po začiatku invázie predstavilo viacero nových zákonov na potlačenie kritiky vrátane zákona zameraného proti tzv. diskreditácii ruskej armády.

Ukrajinská bezpečnostná služba informovala o podvodníkoch, ktorí pomáhali mužom vyhnúť sa armáde

SBU uviedla, že skupina podozrivých podvodníkov si účtovala sumu do 7000 dolárov (cca 6350 eur) za pomoc ľuďom pri prekročení hraníc vrátane poskytnutia falošných dokladov. Po celej Ukrajine zatkli celkovo desať podozrivých podvodníkov. Jedným zo zatknutých je daňový úradník z Poltavskej oblasti, ktorý predával falošné lekárske potvrdenia.

Ďalší muž v meste Charkov je podozrivý z pomoci ľuďom pri vyhýbaní sa vojenskej službe tak, že vystupovali ako obchodníci cestujúci do zahraničia ako zástupcovia zbrojárskych firiem. Podľa ďalšej metódy pašovania ľudí z Ukrajiny muži predstierali, že sú vodičmi kamiónov, uviedla SBU.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu