Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žena sa bála kýchať kvôli rakovine: Jej mozog mohol vyskočiť von z lebky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIVERPOOL - Dorothy Williamsová sa bála kýchania, zaväzovania šnúrok a dokonca aj sprchovania každý deň, pretože sa bála, že by jej mozog mohol vyskočiť z lebky. Čo znie ako zlý žart, má vážnu príčinu.

Lekári boli spočiatku bezradní, keď sa na nich pred viac ako 15 rokmi obrátila Dorothy Williamsová z Liverpoolu. Trpela sériou infekcií močových ciest a silnými bolesťami chrbta a kĺbov. Nakoniec lekár navrhol špeciálne vyšetrenie krvi. Po odbere vzorky kostnej drene sa zistilo, že má mnohopočetný myelóm – rakovinu kostnej drene.

Slovensko spúšťa opäť skríningové programy na prevenciu rakoviny (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Diagnóza bola pre ženu desivá. Menej ako tretina ľudí žije viac ako 10 rokov po diagnostikovaní rakoviny. Neexistuje žiadna hrčka ani nádor, choroba doslova rozožiera kosti v tele a narúša tvorbu zdravých krviniek, čím sa oslabuje imunitný systém.

Williamsová mal diery v lebečnej kosti

Williamsová podstúpila radiačnú terapiu, darovali jej aj kmeňové bunky a nastalo zlepšenie. Ale v roku 2014, počas rutinného vyšetrenia, lekár objavil tmavé tieňové škvrny na jej lebečnej kosti a ďalšie škvrny v hornej časti krku.

Rakovina jej opotrebovala časti kostí, pri dvoch krčných stavcoch bolo len asi 30 percent pôvodného tkaniva a v kostiach lebky sa objavili malé otvory. Keď jej to doktor povedal, Williamsová sa zľakla.

Dorothy Williamsová
Zobraziť galériu (2)
Dorothy Williamsová  (Zdroj: Dorothy Williamsová)

Bála sa, že jej mozog „vyskočí cez diery,“ povedala pre Liverpool Echo: „Znie to úplne hlúpo, ale pýtate sa sami seba, či máte diery v lebke, čo sa stane s mozgom, čo sa stane s tekutinou? Vytečie von?"

Tento paralyzujúci strach vážne ovplyvnil jej každodenný život: „Bála som sa kýchania, smrkania alebo zaväzovania šnúrok na topánkach.“ Lekári jej dali krčnú ortézu na stabilizáciu hlavy. "Bála som sa sprchovať, pretože som si musela dať dole nákrčník. A chcela som, aby sa moja hlava voľne nekývala,“ opísala.

Po siedmich rokoch sa rakovina vrátila

Bola tu však trvalá pomoc. Tím chirurgov umiestnil okolo zlomených kostí Dorothy „lešenie“ a vstrekli rozdrvenú kosť, aby poškodenie napravili počas deväťhodinovej operácie.

Po ďalšom kole chemoterapie a ďalšej transplantácii kmeňových buniek rakovina zmizla na ďalších sedem rokov - kým sa tento rok opäť nenašla v jej boku a panve.

Williamsová sa teraz modlí, aby sa čoskoro našiel trvalý liek. Pre Liverpool Echo povedala: "Liečila som sa tak dlho, že som svojho súčasného lekára poznala, keď bol ešte mladý lekár."

Viac o téme: RakovinaLiečbaSprchovanieKýchanieDorothy Williamsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu