Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Moskva vyjadrila vážne obavy: Má ísť o napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

MOSKVA - Moskva v pondelok vyjadrila "vážne obavy" v súvislosti s opätovným nárastom napätia medzi Arménskom a Azerbajdžanom po tom, čo Baku zriadilo kontrolné stanovište v Lačinskom koridore, ktorý je jedinou pozemnou cestou spájajúcou Náhorný Karabach s Arménskom a operujú v ňom príslušníci ruských "mierových" síl. Informuje o tom správa agentúry AFP.

"Vyjadrujeme vážne obavy v súvislosti so situáciou zóne v Náhornom Karabachu, za ktorú nesú zodpovednosť ruskí mierotvorcovia," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyzvalo "všetky strany k okamžitému návratu k existujúcej dohode (o prímerí)".

Spor o Náhorný Karabach

Arménsko a Azerbajdžan sa už niekoľko desaťročí sporia o Náhorný Karabach, ktorý je od sovietskych čias formálne súčasťou Azerbajdžanu, no žijú tam prevažne Arméni. Obe krajiny viedli v uplynulých desaťročiach dve vojny o tento región. Baku zriadilo v tejto oblasti prvé kontrolné stanovište od konca druhej vojny o Náhorný Karabach, ktorá sa odohrala v jeseni 2020. Boje vtedy ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom. Na základe tohto prímeria je Azerbajdžan povinný zaručiť bezpečný prechod Lačinským koridorom, pripomína AFP.

Baku tvrdí, že úlohou kontrolného stanovišťa zriadeného v nedeľu napoludnie je "zabrániť nelegálnej preprave pracovnej sily, zbraní a mín".

Viac o téme: NapätieObavyRuskoAzerbajdžanMoskvaArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu