Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Chorvátsko pobúrila kuchárka na ZŠ: Keď riaditeľka na kamere videla, čo urobila, dostala okamžitú výpoveď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván)

ZÁHREB - Chorvátskom tento týždeň otriasol škandál týkajúci sa kuchárky, ktorá sa dopustila trestuhodného správania. Kamerové záznamy totiž odhalili, že absolútne nedodržiavala základné hygienické normy, ktoré mohli viesť prenosu baktérií a iných infekcií na žiakov.

Na jednej zo základných škôl v Záhrebe stratila hlavná kuchárka dôveru riaditeľky po tom, čo si tá pozrela záznam z bezpečnostných kamier. Tá odhalila jej zlyhania v oblasti dodržiavania hygienických zásad. "Pri roznášaní stravy na druhý stupeň kuchárke spadol podnos s jedlom a pitím na zem. Ona ho pozbierala a položila naspäť na taniere a naaranžovala tak, aby to vyzeralo v poriadku. Riad vrátane pohárov potom len opláchla, ale nie saponátom," píše denník Dnevnik

Ak nebudeme riešiť situáciu žiakov z vylúčených komunít, hrozia pokuty, varuje exminister školstva (archívne video)

Ak nebudeme riešiť situáciu žiakov z vylúčených komunít, hrozia pokuty, varuje exminister školstva (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O niečo neskôr kuchárka utrela rozliatu tekutinu na podlahe papierovou utierkou a položila ju na pracovnú dosku, na ktorej pripravovala jedlo. To potom ochutnala prstom a pokračovala v práci bez toho, aby si umyla ruky. Po celý čas nemala na sebe predpísanú ochrannú masku tváre. 

Chorvátsko pobúrila kuchárka na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Po tom, ako prípad vyplával na povrch, predstavitelia školy rýchlo zakročili a kuchárku vyhodili. Uviedli, že "jej činy sú proti zdravej logike a sú v rozpore s civilizovanými a hygienickými minimami, ktoré sa očakávajú od každého priemerného človeka, obzvlášť kuchára". Škola je miestom, kde by nemalo dochádzať k ohrozeniu zdravia žiakov. "Máme nulovú mieru tolerancie pre akúkoľvek formu porušovania pracovných povinností, ktorého výsledkom je nehygienické a zdraviu škodlivé jedlo podávané žiakom," informovala riaditeľka. Vyhodená zamestnankyňa protestovala a chcela sa vrátiť späť do práce. Obrátila sa dokonca na súd. Ten však rozhodol v jej neprospech, keď sa stotožnil s názorom školy. 

Viac o téme: Základná školaKuchárkaHygienaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu