Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Potápači objavili vrak lode: Počas 2. svetovej vojny ju zasiahlo torpédo USA

Montevideo Maru
Montevideo Maru (Zdroj: Twitter/Al Jazeera English)

SYDNEY - Hlbokomorskí potápači našli vrak japonskej dopravnej lode Montevideo Maru, ktorú počas druhej svetovej vojny pri Filipínach zasiahlo torpédo z americkej ponorky. Na jej palube zahynulo takmer 1000 Austrálčanov, informovala v sobotu agentúra AFP.

Loď, ktorú 1. júla 1942 potopila americká ponorka, sa našla v hĺbke viac ako štyri kilometre, uviedla skupina Silentworld Foundation, ktorá sa zaoberá podmorskou archeológiou a túto misiu zorganizovala.

Bolo to najväčšou námornou katastrofou Austrálie

Potopenie lode Montevideo Maru bolo najväčšou námornou katastrofou Austrálie - zahynulo pri ňom zrejme 979 austrálskych občanov vrátane najmenej 850 vojakov. Na palube boli aj civilisti z 13 ďalších krajín, uviedla Silentworld Foundation. Celkový počet obetí sa tým zvýšil na približne 1060. Po niekoľkých rokoch príprav začali prieskumníci po vraku pátrať 6. apríla v Juhočínskom mori severozápadne od hlavného filipínskeho ostrova Luzon. Pozitívny nález zaznamenali už o 12 dní neskôr. Pri pátraní použili špičkové vybavenie vrátane autonómneho podmorského vozidla so sonarom.

"Objavenie Montevideo Maru uzatvára strašnú kapitolu austrálskej vojenskej a námornej histórie," povedal John Mullen, riaditeľ spoločnosti Silentworld, ktorá viedla pátranie spolu s holandskou firmou Fugro, zaoberajúcou sa hlbinným prieskumom, a s pomocou austrálskej armády. Z úcty k rodinám tých, ktorí pri zásahu lode torpédom zahynuli, zostane vrak neporušený na morskom dne, kde leží vo väčšej hĺbke ako Titanic, spresnila Silentworld Foundation. Žiadne artefakty ani ľudské pozostatky sa z lode nevynesú.

Viac o téme: Loď2. svetová vojnaUSAPotápači
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu