Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvadsiaty druhý (20. apríla 2023)

Úrady vyhlásili protiletecký poplach Zobraziť galériu (3)
Úrady vyhlásili protiletecký poplach (Zdroj: Twitter/@RT_India_news)

KYJEV - V Kyjeve dnes podľa telegramového účtu RBK Ukrajina dopadol na Zem zrejme satelit amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Úrady v tomto meste a priľahlej oblasti vyhlásili protiletecký poplach. Užívatelia sociálnych sietí zdieľali videá zachytávajúce záblesky padajúceho predmetu. Všetko sa odohralo v čase, keď Ukrajina čelila ruskej invázii a mestá, vrátane Kyjeva, zažívali ruské letecké útoky.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 420 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 420 (Zdroj: Facebook/енеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:38 Dlhoročný holandský diplomat Ron van Dartel skončil vo funkcii osobitného vyslanca svojej krajiny pre obnovu Ukrajiny iba tri týždne po svojom vymenovaní. Dôvodom boli výroky, že "Ukrajinci sú tiež Rusi. Nesmieme na to zabudnúť. To je realita". Informuje o tom agentúra AP.

20:16 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba 20. apríla povedal, že je "frustrovaný" z toho, že Európska únia zastavila svoj program spoločného nákupu munície pre Ukrajinu.

20:30 Estónko a Ukrajina delostrelecké granáty kalibru 155 mm ako súčasť dohody Európskej únie o odoslaní milióna nábojov ukrajinským ozbrojeným silám, uviedol vo štvrtok estónsky minister obrany Hanno Pevkur. Počet nábojov nebol špecifikovaný. Uvádza sa, že Estónsko poskytne ukrajinským ozbrojeným silám bezplatne aj zariadenia na nočné videnie a muníciu do ručných zbraní.

20:24 Ruské sily zasiahli dedinu Mala Tokmachka 20. apríla, pričom podľa regionálnej správy zabili dvojčlennú rodinu. 54-ročný muž a 65-ročná žena boli na svojom dvore, keď do nich zasiahol ruský projektil.

19:10 Čína údajne odmietla vyhovieť ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupine a poskytnúť jej zbrane. Píše o tom vo štvrtok britský denník The Financial Times (FT) odvolávajúc sa na informácie z uniknutých dokumentov amerických tajných služieb.

18:15 Slovenský systém S-300 naďalej zachraňuje ukrajinské životy. Počas štvrtkového stretnutia s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom to uviedol veľvyslanec Ukrajiny v SR Myroslav Kastran. Informovala  o tom hovorkyňa rezortu obrany SR Martina Kakaščíková.

Spolu diskutovali o situácii na Ukrajine, opodstatnenosti darovanej techniky a ďalších možnostiach pomoci pre ťažko skúšaný ukrajinský ľud. Ukrajinský veľvyslanec pri tejto príležitosti poďakoval Slovensku za vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine. "Ukrajinský národ si bude navždy pamätať rýchlu a obetavú pomoc Slovenska," uviedol na margo nedávneho dodania 13 kusov stíhacích lietadiel MiG-29 a časti protilietadlového raketového systému KUB.

17:30 Stoltenberg počas svojej prvej návštevy ukrajinského hlavného mesta od vlaňajšej rozsiahlej ruskej invázie vzdal hold aj padlým ukrajinským vojakom na Námestí svätého Michala v centre Kyjeva a navštívil Buchu.

 

16:46 Európsky parlament (EP) vo štvrtok označil odsúdenie ruského disidenta Vladimira Kara-Murzu na 25 rokov väzenia za "politicky motivované". Europoslanci hovorili aj o zatykači na ruského prezidenta Vladimira Putina a o deportáciách a presunoch ukrajinských detí z Ukrajiny do Ruskej federácie.

16:20 Niektorí kľúčoví spojenci Ukrajiny, vrátane Spojených štátov, zvažujú takmer úplný zákaz vývozu do Ruska. S odvolaním sa na svoje zdroje to dnes uviedla agentúra Bloomberg. Znamenalo by to ďalší silný tlak na prezidenta Vladimira Putina v snahe ešte viac skomplikovať financovanie invázie ruských vojsk na Ukrajinu.

15:50 Ministerstvo vnútra (MV) SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR žiadajú vládu o 586.872 eur na zabezpečenie ochrany Zastupiteľského úradu SR v Kyjeve. Zároveň navrhujú, aby sa počet policajtov v hlavnom meste zvýšil zo štyroch na šiestich. Vyplýva to z návrhu, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

15:12 Budúcnosť Ukrajiny je v Severoatlantickej aliancii. Vo štvrtok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas návštevy Kyjeva. Informuje agentúra AFP a z britskej spravodajskej stanice Sky News.

Podľa Stoltenberga bude otázka členstva Ukrajiny v Aliancii "popredným bodom programu" na júlovom summite NATO v litovskom Vilniuse. "Budúcnosť Ukrajiny je v euroatlantickej rodine, budúcnosť Ukrajiny je v NATO, na tom sa zhodujú všetci spojenci," uviedol na tlačovej konferencii po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

14:10 Švajčiarsko pridá ruskú súkromnú vojenskú spoločnosť Vagnerova skupina a ruské médium RIA FAN na svoj zoznam sankcionovaných ruských subjektov, informovalo vo štvrtok švajčiarske ministerstvo pre ekonomické záležitosti, školstvo a výskum. Citovali ho tlačové agentúry Reuters a AFP a webový portál britského denníka The Guardian.

14:05 Ruský súd uložil neziskovej nadácii Wikimedia Foundation, prevádzkujúcej internetovú encyklopédiu Wikipedia, pokutu vo výške 1,5 milióna rubľov (približne 16.760 eur) za to, že neodstránila článok o konflikte na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

13:45 V Moskve bola uzavretá kancelária kuriérskej služby kvôli podozrivému balíku, v ktorom sa môže nachádzať soška, v ktorej je ukryté výbušné zariadenie, píšu ruské médiá.

12:34 Ruské sily po neúspešnej zimnej ofenzíve prechádzajú na celkovú strategickú obranu, uviedol dnes hovorca vojenskej spravodajskej služby HUR Andrij Jusov.

12:33 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal dnes uviedol, že "takmer 60" krajín už pomáha pri obnove Ukrajiny po škodách spôsobených ruskými útokmi.

11:23 Ruská federálna bezpečnostná služba (FSB) údajne podniká "rozsiahlu a dôkladnú prestavbu domácich bezpečnostných orgánov", uviedla americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informácie priniesol vo štvrtok aj webový portál britského denníka The Guardian.

11:15 Záhadný záblesk nad ukrajinskou metropolou Kyjev, ktorý vzbudil obavy z ďalšieho ruského raketového útoku, pravdepodobne spôsobil meteorit. Pre agentúru AFP to vo štvrtok povedal predstaviteľ ukrajinskej vesmírnej agentúry Ihor Kornijenko, informuje TASR. "Nevieme presne určiť, čo to bolo, ale predpokladáme, že meteorit," uviedol Kornijenko.

10:23 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg pricestoval vo štvrtok na neohlásenú návštevu Kyjeva, informovali ukrajinské médiá. Ide o jeho prvú návštevu Ukrajiny od začiatku ruskej invázie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

10:10 Dánske ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že sa s Holandskom dohodlo na kúpe 14 tankov Leopard 2, ktoré obe krajiny darujú Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

9:11 Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v stredu amerických zákonodarcov informoval, že jeho úrad zaznamenal približne 80.000 prípadov možných vojnových zločinov a doteraz bolo na ukrajinských súdoch za takéto zločiny odsúdených 31 Rusov. TASR prevzala správy z portálu americkej spravodajskej televízie CNN a z tlačovej agentúry AP.

8:58 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) a ministerstvo vnútra vykonali v rámci vyšetrovania úniku údajov masové kontroly moskovských bezpečnostných orgánov.

8:08 Ukrajinská laureátka Nobelovej ceny mieru Olexandra Romancovová vyzvala v stredu Juhoafrickú republiku (JAR), aby nedovolila ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi zúčastniť sa na summite skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík (BRICS), ktorý sa má v juhoafrickej krajine konať v auguste. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

7:32 Záblesk, ktorý v stredu večer pozorovali obyvatelia Kyjeva i iných miest na Ukrajine, podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) nesúvisí s jeho satelitom. Zástupca NASA to povedal britskej BBC.

7:15 Ruskí útočníci pokračujú v ničení Bachmutu.

6:37 Mnohí obyvatelia ukrajinských miest na fronte stále veria ruskej propagande o vojne, uvádza sa v článku New York Times.

6:36 Ruské civilné lode zbierajú údaje o kritickej infraštruktúre v Severnom mori. Podľa vyšetrovania dánskych, fínskych, švédskych a nórskych verejnoprávnych vysielateľov Rusko počas desiatich rokov využívalo na špionáž v Severnom mori najmenej 50 civilných lodí. Informuje portál The Kyiv Independent. 

V Kyjeve vraj dopadol satelit NASA, úrady kvôli tomu vyhlásili poplach

RBK Ukrajina píše, že záblesky na nebi videli aj ľudia v Žytomyrskej oblasti na západ od Kyjeva. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak podľa tohto portálu pôvodne na svojom účte na telegrame napísal, že "netreba sa obávať UFO, pretože ide o prácu protivzdušnej obrany". Neskôr však túto správu zmazal a napísal, aby ľudia čakali na ďalšie informácie. Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko podľa agentúry AFP o zábleskoch na oblohe, ktorých si ľudia všimli okolo 22.30 h miestneho času (21.30 h SELČ), uviedol, že "podľa prvotných informácií je tento jav dôsledkom pádu družice NASA na zem".

Taktiež podľa ukrajinských vzdušných síl súviseli s pádom satelitu alebo meteoritu. NASA oznámila, že v zemskej atmosfére zhorí družice a podľa RBK Ukrajina to bola pravdepodobná príčina dnešnej nezvyčajnej udalosti v Kyjeve. Agentúra DPA píše, že išlo zrejme o vedeckú družicu RHESSI, ktorej úlohou bolo sledovanie slnečných erupcií. Odštartovala vo februári 2002 a jej misia sa skončila v roku 2018. Potom zostala až do dneška na nízkej obežnej dráhe Zeme.

Ukrajinskí vojaci na frontovej línii si mesačne zarobia takmer 2500 eur

Ukrajinskí vojaci budú za boj proti ruským silám na frontovej línii dostávať mesačný plat vo výške 100.000 hrivien (2471 eur). Oznámilo to v stredu vedenie ukrajinských ozbrojených síl spoločne s platovými zaradeniami ďalších vojakov. Informuje o tom agentúra DPA. "Vojak, ktorý slúži krajine a chráni ju pred agresorom, riskuje vlastný život aj zdravie, pričom plní úlohy v mimoriadne ťažkých podmienkach, musí byť vysoko motivovaný," uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu ukrajinskej armády. Plat 100.000 hrivien je podľa štábu vyhradený pre vojakov "bojujúcich priamo na frontovej línii".

Ukrajinský vojak
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský vojak  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Vojaci, ktorí plnia úlohy v bojovej zóne, ale priamo sa do bojov nezapájajú, ako aj príslušníci protivzdušnej obrany dostanú mzdu 30.000 hrivien (748 eur). Základný plat ukrajinského vojaka sa od februára zvýšil na takmer 20.000 hrivien (494 eur). Podľa vyjadrenia generálneho štábu sú ukrajinské ozbrojené sily odmeňované spravodlivo. Ruskí vojaci dostávajú podľa oficiálnych údajov Moskvy k základnému platu, predstavujúcemu 37.000 rubľov (413 eur), príplatok za službu na frontovej línii, a to vo výške 158.000 rubľov (1765 eur). Podľa DPA sa však mnohí z nich na sociálnych sieťach sťažujú, že takéto príplatky nikdy nedostali.

Nemecko a Portugalsko chcú naďalej spolupracovať pri vojenskej podpore Ukrajiny

Nemecký kancelár Olaf Scholz a portugalský premiér António Costa sa v stredu v Lisabone zhodli, že obe krajiny chcú naďalej spolupracovať, čo sa týka poskytovania vojenskej podpory pre ukrajinské sily. Informuje o tom agentúra DPA. Scholz označil spoločnú dodávku tankov Leopard 2 Kyjevu za "zjavný znak" dobrej spolupráce oboch krajín. Costa dodal, že Lisabon chce spoločne s Berlínom pokračovať v dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine v rámci svojich možností a zároveň bez toho, aby obmedzil vlastné obranné kapacity.

Portugalsko bolo prvou krajinou, ktorá sa Berlínu zaviazala, že vybaví ukrajinský prápor tankami Leopard 2A6. Berlín ich dosiaľ na Ukrajinu doručil celkovo 18; Portugalsko tri. Nemecká vláda v januári po dlhom váhaní súhlasila s vytvorením aliancie na dodávky tankov Leopard 2 tamojšej výroby na Ukrajinu. Ohľadom ďalších dodávok zbraní - aj v súvislosti s očakávanou jarnou protiofenzívou Ukrajiny - Scholz poznamenal, že "čo je teraz potrebné, je v zásade toho istého vybavenia". Spomenul najmä protilietadlové systémy, tanky a bojové vozidlá pechoty, ako aj príslušnú muníciu. Dodal, že je potrebné pripraviť sa na to, že vojna môže trvať ešte dlho.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu