Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rusko v indických bankách nahromadilo miliardy rupií: Teraz nevie čo s nimi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Rusko v indických bankách nahromadilo miliardy rupií a teraz ich potrebuje konvertovať na iné meny, uviedol v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. India a Rusko zastavili rokovania o zúčtovaní bilaterálneho obchodu v rupiách. Indii sa totiž ani po mesiacoch rokovaní nepodarilo presvedčiť Rusko, aby si rupie ponechalo vo svojej pokladnici. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Pokiaľ ide o rupie, je to problém, pretože na účtoch v indických bankách máme nahromadené miliardy rupií a my tieto peniaze potrebujeme použiť," uviedol Lavrov na tlačovej konferencii v Indii. "Preto by sme mali rupie konvertovať na iné meny. O tom diskutujeme."

India začala preskúmavať mechanizmus zúčtovania obchodu s Ruskom krátko po začiatku útoku na Ukrajinu

India začala preskúmavať mechanizmus zúčtovania obchodu s Ruskom v rupiách krátko po tom, ako Moskva vo februári minulého roka zaútočila na Ukrajinu. To takisto spôsobilo pruský nárast dovozu ruských komodít do Indie, keďže Moskva na ne ponúka výrazné zľavy, a to predovšetkým na ropu.

Podľa dostupných informácií však obe strany žiadnu dohodu o zúčtovaní v rupiách neuzavreli. Väčšina obchodov sa uskutočňuje v dolároch, ale čoraz väčší objem sa realizuje v iných menách, napríklad v emirátskych dirhamoch.

Viac o téme: BankaHromadaRuskoIndiaRuská rupia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu