Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tragédia počas výcviku: Nepochopiteľný kolaps spoločnosti, učeň neprežil zrážku dvoch vlakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WESTWOOD – V juhovýchodnej časti Austrálie sa odohrala strašná tragédia, pri ktorej prišiel o život učeň. Bežný výcvik sa zmenil na katastrofu. Pri zrážke dvoch vlakov sa zranili ďalšie dve osoby. Zodpovednej spoločnosti hrozí pokuta vo výške niekoľkých miliónov eur.

archívne video

Mladík prebehol cez železničné priecestie, zrazil ho vlak (Zdroj: FB/Polícia - Bratislavský kraj)

Rušňovodič v zácviku Chris O'Brien zahynul počas zrážky dvoch vlakov vo Westwoode v severnej časti austrálskeho štátu Queensland. O'Brien mal riadiť lokomotívu, ktorá sa zrazila s nákladným vlakom na prevoz uhlia. Tragédia sa odohrala 18. júna 2021, no súdne pojednávania naďalej pokračujú. 

Po prvotnom vyšetrovaní bola z nehody obvinená vlaková spoločnosť Queensland Rail. Ako informuje Daily Mail, pri nehode sa zranili ďalší dvaja zamestnanci železnice. Úrad národného regulačného orgánu pre bezpečnosť železníc (ONRSR) vzniesol proti spoločnosti Queensland Rail tri obvinenia. Za údajné priestupky jej hrozí pokuta v celkovej výške viac ako štyroch miliónov eur.

Desivé odhalenie

Austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy zverejnil svoje predbežné zistenia v rámci vyšetrovania ešte v septembri 2021, kde analyzoval všetky zaznamenané údaje. Týkali sa napríklad motora, jeho správneho fungovania a ďalších súčastí lokomotívy. Vyšetrovatelia zistili, že lokomotíva spoločnosti Queensland Rail, ktorá sa v tom čase používala na výučbu nových vodičov, išla smerom na západ, a teda bola prevádzkovaná v opačnom smere.

K zrážke s vlakom na prevoz uhlia spoločnosti Aurizon, ktorý stál na slučke Westwood asi 45 km od Rockhamptonu, došlo o 11:26 miestneho času. "Rušeň a päť ďalších vozňov bolo značne poškodených. V lokomotíve sa nachádzali traja pasažieri. Jeden z nich katastrofu neprežil, ďalší dvaja skončili s početnými zraneniami. Dvaja vodiči vlaku na prevoz uhlia sa nezranili," uviedli vyšetrovatelia. O'Brien bol vo výcviku štyri mesiace a jeden z jeho spolujazdcov pol roka. Tretí člen mal deväťročné skúsenosti s inou spoločnosťou. Pre Queensland Rail pracoval ako inštruktor päť rokov. 

Obvinenie

ONRSR vystúpi na ďalšom súdnom pojednávaní proti Queensland Rail s tvrdením, že spoločnosť, ktorá vystupuje ako železničný dopravca, sa mala dopustiť porušenia zákona o bezpečnej jazde na železnici (RNSL). "Je v našom záujme zabezpečiť bezpečný a plynulý chod železničnej prevádzky a naďalej budovať dôveru u verejnosti v rámci bezpečnej železničnej dopravy," vyjadrila sa ONRSR. Ďalšie súdne pojednávanie sa uskutoční v júni. 

Spoločnosť Queensland Rail uviedla, že je zarmútená tým, čo sa stalo: "Je nám ľúto, že sme prišli o kolegu. Súcitime ako s rodinou zosnulého, tak aj s rodinami ďalších dvoch našich zamestnancov. Bezpečnosť železničnej dopravy je u nás na prvom mieste."
 

Viac o téme: HaváriaŽelezniceVýcvikVlakyNeštastieAustráliaQueensland Rail
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu