Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruskému novinárovi a opozičnému aktivistovi hrozí desať rokov väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA/LONDÝN - Ruská generálna prokuratúra potvrdila obvinenie proti ruskému opozičnému politikovi a moderátorovi kanálu YouTube Maximovi Kacovi. Bude stíhaný za verejné šírenie údajných dezinformácií o ruskej armáde, za čo mu hrozí do desať rokov väzenia, informovala v piatok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Keďže Kac patrí k tým opozičným aktivistom, ktorí po vypuknutí vojny na Ukrajine a po rozpútaní represií v Rusku, odišiel do exilu, bude súdený v neprítomnosti. Dôvodom na začatie konania bolo vysielanie na Kacovom kanáli na platforme YouTube z 3. apríla minulého roka, keď hovoril o zločinoch ruskej armády voči ukrajinskému civilnému obyvateľstvu.

Ruská generálna prokuratúra však v podobných prípadoch trvá na tom, že na Ukrajine "nedochádza k žiadnym trestným činom voči civilnému obyvateľstvu" a že materiály zverejnené ukrajinskými médiami o údajných zločinoch ruských vojakov na území Ukrajiny "sú provokáciou," pripomenula RFE/RL. Maxim Kac je v Rusku zaradený zoznam hľadaných osôb. Jeho meno figuruje aj v registri tzv. zahraničných agentov, pričom so zdôvodnením, že Kacove aktivity namierené proti Rusku údajne financuje Ukrajina. Na svojom youtubovom kanáli Kac naďalej hovorí o vojne Ruska s Ukrajinou. Jeho vysielanie odoberá viac ako 1,5 milióna ľudí.

Viac o téme: VäzenieNovinárRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu