Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvadsiaty ôsmy (25. apríla 2023)

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP/Sputnik, Kremlin/Mikhail Klimentyev)

BERLÍN - Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v pondelok uviedla, že osudy Ukrajiny a Bieloruska sú prepletené. TASR prevzala správu z agentúry DPA. "Bez slobodnej Ukrajiny nebude slobodné Bielorusko a bez slobodného Bieloruska nebude ani bezpečná Ukrajina," povedala na podujatí v Berlíne. Dodala, že je hrdá na to, že po boku Ukrajiny bojujú stovky bieloruských dobrovoľníkov. Podľa jej slov zahynulo pri obrane Ukrajiny najmenej 18 Bielorusov.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 425

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 425 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý Moskve dočasne umožní prevziať kontrolu nad zahraničným majetkom v Rusku. Stane sa tak v prípade zhabania ruského majetku v zahraničí. Informovala o tom agentúra TASS, podľa ktorej sa dekrét vzťahuje na ruskú divíziu nemeckého dovozcu plynu Uniper a majetok fínskej spoločnosti Fortum Oyj.

21:35 Ruské skupiny na ochranu ľudských práv podali na ústavnom súde žaloby na zrušenie zákona zakazujúceho vyjadrovať sa proti invázii Ruska na Ukrajinu. V utorok o tom informoval portál britskej televízie Sky News, denníka The Guardian a tlačová agentúra Reuters.

21:12 Parlamentné zhromaždenie Rady Európe (PZ RE) v utorok vyzvalo Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby vylúčil ruských a bieloruských športovcov z olympijských hier v Paríži. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky MOV.

20:53 Propaganda vlády premiéra Viktora Orbána sa veľmi podobá na propagandu Kremľa, konštatovalo v utorok internetové vydanie denníka Népszava. Ide o reakciu na vyjadrenie ruského exprezidenta a podpredsedu Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrija Medvedeva, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:30 Ukrajina plánuje zaviesť dodatočné sankcie voči Iránu. Ukrajina plánuje zaviesť dodatočné sankcie proti ruskému spojencovi Iránu, informovalo 25. apríla ministerstvo hospodárstva.

19:30 Ruská vláda zvažuje zníženie dotácií štátnym rafinériám, keďže hľadá spôsoby, ako obmedziť svoje výdavky počas nákladnej vojny na Ukrajine. Uviedli to zdroje oboznámené s touto záležitosťou. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

18:42 Ukrajina sa bude snažiť o "úplnú prestavbu" šiestich miest a obcí, ktoré ťažko poškodila ruská agresia. Urobí to v rámci nového rekonštrukčného programu, ktorý v utorok oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

18:30 Ministri obrany Turecka, Sýrie, Ruska a Iránu v utorok v Moskve rokovali o normalizácii vzťahov medzi Damaskom a Ankarou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:20 Kremeľ označil za klamstvá špekulácie, že ruský prezident Vladimir Putin má dvojníkov a on sa schováva v atómovom bunkri. TASR o tom informuje na základe utorkovej správy agentúry Reuters.

"Pravdepodobne ste počuli, že (Putin) má veľa dvojníkov, ktorí namiesto neho pracujú, kým on sedí v bunkri," povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov a zasmial sa. "Ďalšie klamstvo," dodal. Ruský prezident podľa neho vždy bol a stále je "megaaktívny" a jeho spolupracovníci s ním len ťažko dokážu držať krok.

16:55 Ruskí útočníci strieľali na Kupiansk v Charkovskej oblasti.

16:00 Predsedovia parlamentov krajín EÚ a ďalších pridružených a kandidátskych krajín vyzvali na vznik špeciálneho tribunálu pre vyšetrenie zločinov ruskej agresie na Ukrajine. Na záver Konferencie predsedov parlamentov EÚ (EUSC) to v utorok uviedla predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

15:20 Švédsko v utorok oznámilo vyhostenie piatich ruských diplomatov pre podozrenie zo špionáže. TASR správu prevzala z agentúra AP a AFP. Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström uviedol, že piati diplomati z ruského veľvyslanectva v Štokholme boli požiadaní, aby opustili krajinu pre nešpecifikované konanie, ktoré nie je v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

15:13 Vojna na Ukrajine sa nemôže skončiť jednoducho tým, že Rusko dosiahne svoje vytýčené ciele, aj keď Moskva pôvodne nijaké vojnové ciele nedefinovala, vyhlásila v utorok v rozhovore pre katolícky webový server Magyar Kurír maďarská prezidentka Katalin Nováková. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

14:51 Červené námestie v Moskve bude od 27. apríla do 10. mája pre verejnosť uzavreté. Dôvodom je príprava a samotné konanie slávnostných podujatí pri príležitosti 78. výročia víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne. V utorok o tom s odvolaním sa na ruskú Federálnu bezpečnostnú službu informovala britská stanica BBC.

14:40 Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v utorok kritizoval predsedníctvo Ruska v Bezpečnostnej rade OSN. Spolu s ospravedlňovaním vojny na Ukrajine ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom to "nie je nič iné ako pokrytectvo a ponižovanie demokracie", napísal Podoľak podľa agentúry AFP na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

14:10 Ruské úrady zatkli jedného z bývalých veliteľov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Azamata Uldarova, ktorý nedávno exilovej ľudskoprávnej organizácii povedal, že vagnerovci zabíjali na východe Ukrajiny deti a civilistov. TASR o tom informuje na základe utorňajšej správy stanice Sky News.

14:00 Dvaja ľudia zahynuli pri ruskom raketovom útoku na Kupiansk. Počet obetí ruského raketového útoku na Kupiansk v Charkovskej oblasti z 25. apríla sa zvýšil na dvoch, keďže záchranári našli telo ženy pri odstraňovaní trosiek miestneho historického múzea, informoval guvernér Oleh Syniehubov.

13:22 Ruský exprezident a podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v utorok vyhlásil, že svet je pravdepodobne "na pokraji vypuknutia novej svetovej vojny". Dodal tiež, že stále narastá riziko "jadrovej konfrontácie". TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

13:11 Ukrajina dnes dostala od Európskej únie tretiu tranžu finančnej pomoci v objeme 1,5 miliardy eur, vyhlásilo ukrajinské ministerstvo financií. Ide o pomoc z programu Macro-Financial Assistance (MFA), ktorý na tieto účely počíta s celkovou sumou 18 miliárd eur.

11:59 Najmenej jedna osoba prišla o život a ďalších desať utrpelo zranenia pri útoku na vlastivedné múzeum v meste Kupiansk v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

11:15 Český minister zahraničia Ján Lipavský (Piráti) má za potrebné spolupracovať s tretími krajinami, vysvetľovať im koloniálnu povahu ruskej vojny na Ukrajine a čeliť ruskej propagande. Povedal to dnes v prejave na konferencii predsedov európskych parlamentov v pražskom Kongresovom centre. Za dôležité považuje propagovať spoločné hodnoty, ako sú demokracia, ľudské práva, právny štát, podporovať občiansku spoločnosť a nezávislé médiá v európskych krajinách aj inde.

10:34 Rusko začalo pri ostreľovaní ukrajinských pozícií na Ukrajine používať svoje nové tanky typu T-14 Armata. Tieto bojové vozidlá "sa však zatiaľ nezúčastnili na priamych útočných operáciách". V utorok to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

9:44 Ponorky ruskej Tichomorskej flotily, ktorá je taktiež zapojená do vojny na Ukrajine, zneškodnili v rámci námorných manévrov v Japonskom mori cvičný nepriateľský cieľ. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

8:48 Rusko by mohlo úplne ukončiť svoju účasť na dohode Nový START, ktorá obmedzuje počet strategických jadrových zbraní. Pohrozil tým riaditeľ odboru kontroly zbrojenia na ruskom ministerstve zahraničia Vladimir Jermakov, ktorého citovala agentúra TASS. Podľa neho by takýto krok bol dôsledkom postoja USA, ktoré "mieri ku konfliktu s Ruskom". Už koncom februára ruský prezident Vladimír Putin podpísal zákon, ktorý účasť Ruska na zmluve Nový START pozastavil.

8:01 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj dostal jeden deň na prečítanie spisu týkajúceho sa svojej novej kauzy, v ktorej ho začali stíhať. Spis má približne 700 strán, uviedol riaditeľ nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Ivan Ždanov.

7:23 Účty na sociální síti twitter, které provozují autoritářské vlády v Rusku, Číně a Íránu, těží z nedávných změn na této sociální síti - umožňují jim snáze získávat nové sledující a šířit propagandu a dezinformace mezi větším publikem. S odvoláním na výzkumníky věnujícím se tomuto tématu to napsala agentura AP.

6:32 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok navrhol ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi "cestu vpred cielenú na zlepšenie, predĺženie a rozšírenie" dohody o vývoze ukrajinského obilia cez Čierne more. Oznámil to v pondelok hovorca OSN Farhan Haq, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

6:30 Ruská invázia na Ukrajinu pôsobí tejto krajine a jej obyvateľom obrovské utrpenie a devastáciu. Vyhlásil to generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres. Práve Rusko pritom pätnásťčlennej Bezpečnostnej rade tento mesiac v rámci rotačného princípu predsedá. Dnešné rokovanie riadil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý sedel po Guterresovej ľavici. Lavrov vystúpil hneď po šéfovi OSN av dlhom prejave okrem iného povedal, že Ukrajina už roky predstavuje hrozbu pre ruskú bezpečnosť. Kyjev pritom nazval zločineckým režimom.

6:27 Irán prepravuje muníciu do Ruska Kaspickým morom. Rusko dopĺňa svoje jednotky bojujúce na Ukrajine iránskymi delostreleckými granátmi a ďalšou muníciou, ktorú prepravuje cez Kaspické more, informoval denník Wall Street Journal s odvolaním sa na predstaviteľov Blízkeho východu.

Bez slobodnej Ukrajiny nebude slobodné ani Bielorusko, tvrdí opozičná líderka Cichanovská

Podľa Cichanovskej boje naďalej pokračujú aj v Bielorusku, kde sa k opozičnému hnutiu pridalo mnoho aktivistov. "Len v roku 2022 podnikli bieloruskí železniční partizáni 80 sabotáží, aby zastavili ruské jednotky," povedala. Títo Bielorusi podľa nej ukázali, že stoja pri Ukrajine a nepodporujú vojnu. "Preto je dôležité rozlišovať medzi režimom (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka, ktorý podporuje ruskú genocídnu vojnu, a bieloruským ľudom, ktorý spolu s Ukrajincami vzdoruje impériu vojnových štváčov," zdôraznila.

Líderka bieloruskej opozície je presvedčená, že Ukrajina musí získať všetko, čo potrebuje, aby túto vojnu vyhrala. "Slobodné Bielorusko je jednou zo základných požiadaviek," uviedla. Cichanovská bola v prezidentských voľbách v roku 2020 hlavnou rivalkou Alexandra Lukašenka, ktorý je pri moci od roku 1994. Za víťaza volieb bol vyhlásený Lukašenko, čo v Bielorusku vyvolalo masové protesty za účasti státisícov ľudí, pretože výsledky považovali za zmanipulované. Opozícia ani západné štáty Lukašenka ako legitímne zvoleného prezidenta neuznávajú. Krátko po voľbách bola Cichanovská nútená opustiť Bielorusko a momentálne žije v Litve. V marci ju súd v Minsku odsúdil na 15 rokov väzenia za vlastizradu a sprisahanie s cieľom zvrhnúť vládu.

Kremeľ na vojenskú prehliadku 9. mája nepozve žiadne zahraničné hlavy štátov

Rusko na svoju tradičnú vojenskú prehliadku 9. mája, na deň víťazstva nad nacizmom, nepozve žiadnu zahraničnú hlavu štátu alebo vlády. Stane sa tak v druhom roku vojny Kremľa proti Ukrajine. "Tento rok neboli učinené žiadne špeciálne pozvania," uviedol v pondelok kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorého s odvolaním sa na ruské médiá cituje tlačová agentúra DPA. Na oslavách 78. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne sa zúčastní len kirgizský prezident Sadyr Žaparov, ktorý bude beztak v Moskve na pracovnej návšteve.

Kremeľ oficiálne zdôvodnil neúčasť zahraničných hláv štátov tým, že tento rok nejde o významné výročie týchto udalostí. V minulosti na podobné podujatia prichádzali hlavy štátov z rôznych zahraničných krajín. Na ceremónii na Červenom námestí v Moskve pri tejto príležitosti defiluje viac ako 10.000 vojakov a je vystavovaná vojenská technika. Rusko začalo svoju rozsiahlu vojenskú agresiu na susednej Ukrajine vo februári 2022. Minulý rok v máji sa na moskovskej prehliadke nezúčastnili žiadni zahraniční hostia.

Tohto roku boli oslavy v pohraničných regiónoch a na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym z bezpečnostných dôvodov zväčša zrušené, pripomína DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu