Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemnásty (16. apríla 2023)

Vladimir Putin v chráme Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin v chráme (Zdroj: SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu vyslovil za to, aby Ukrajina získala efektívne bezpečnostné záruky ešte pred svojím vstupom do aliancie NATO. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 416

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 416 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:45 Ruský prezident Vladimir Putin sa v nedeľu stretol v Moskve s čínskym ministrom obrany Li Šang-fuom. Na schôdzke bol prítomný bol aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters, AFP a RIA Novosti.

21:24 Súd v Iráne uznal desať príslušníkov ozbrojených síl za vinných z účasti na zostrelení ukrajinského dopravného lietadla v roku 2020 a odsúdil ich na tresty od jedného do desať rokov väzenia. Uviedla to agentúra AFP o odvolaním sa na spravodajský portál iránskej justície Mizan Online.

21:09 Brazílsky prezident Luis Inácio Lula da Silva vyzval v nedeľu na vytvorenie tzv. mierovej skupiny snažiacej sa o ukončenie vojny na Ukrajine. Skupina by podľa neho mala byť zložená z krajín, ktoré sa do tohto konfliktu nezapájajú, píše TASR podľa správ stanice Sky News a denníka The Guardian.

20:23 Ruský prezident Vladimír Putin sa dnes v Moskve stretol s čínskym ministrom obrany Li Šang-fuem. Podľa agentúry TASS o tom informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ak je v Moskve odo dneška na niekoľkodňovej návšteve, rokovať má aj s vojenskými činiteľmi vrátane svojho ruského kolegu Sergeja Šojgua.

18:52 Proruský líder východoukrajinskej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik podpísal dekrét umožňujúci tzv. jarné a jesenné odvody brancov na tomto území. Uvádza to v nedeľu stanica Sky New odvolávajúc sa na najnovšiu správu amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

17:40 Ukrajinská pohraničná stráž zostrelila dron Shahed v Charkovskej oblasti. Bezpilotné lietadlo iránskej výroby, letiace hlboko na ukrajinské územie, bolo podľa správy Pohraničnej stráže zo zostrelené automatickými strelnými zbraňami. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

16:07 Jednotky ruských žoldnierov z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny dobyli vo východekrajinskom Bachmute dve štvrte. Oznámil to dnes hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podobné tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

15:49 Poľský zákaz dovozu ukrajinského obilia a iných potravín sa vzťahuje aj na ich tranzit cez poľské územie. Povedal to v nedeľu poľský minister rozvoja a technológií Waldemar Buda, informuje TASR citujúc zo správ agentúr Reuters a PAP.

14:13 Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v nedeľu v moskovskej katedrále zúčastnil na slávnostnej bohoslužbe pri príležitosti pravoslávnej Veľkej noci. Ruské útoky na Ukrajinu pritom neustali ani počas sviatkov: v jednom z chrámov v Záporožskej oblasti museli veľkonočnú liturgiu zrušiť, keďže ho poškodilo ruské ostreľovanie, informujú agentúry AFP a DPA.

14:12 Dočasne poverená vláda by mala podľa opozičného Smeru-SD okamžite zakázať dovoz obilia a ďalších produktov z Ukrajiny. TASR o tom informoval tlačový odbor strany.

13:35 Pápež poznamenal, že myslí na Ukrajincov sláviacich Veľkú noc. Zároveň upozornil na to, že "vojny sú v ostrom kontraste s veľkonočným posolstvom". "A naďalej rozsievajú smrť v ukrutných formách," dodal. Vyzval tiež na modlitby za obete vojny.

12:52 Na nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) bolo do polovice apríla podaných 337 podnetov týkajúcich sa podozrení na vojnové zločiny spáchané na Ukrajine počas prebiehajúcej ruskej ofenzívy. Vyplýva to z odpovede vlády v Berlíne na otázku poslanca z konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Güntera Kringsa, na ktorú sa v nedeľu odvolala agentúra DPA.

12:25 Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyvolal rozruch svojimi úvahami o možnom konci vojny na Ukrajine. Rusko by podľa neho malo deklarovať, že dosiahlo všetky stanovené ciele tzv. "špeciálnej vojenskej operácie", ako Kremeľ nazýva mohutnú agresiu voči svojmu susedovi.

11:55 V noci ruskí okupanti zaútočili na Chrám archanjela Michala Božieho v Kamyshevakh v Záporoží.

11:00 Poľsko zaviedlo dočasný zákaz dovozu ukrajinského obilia a iných poľnohospodárskych produktov. Poľská vláda sa rozhodla dočasne obmedziť dovoz obilia a množstva potravinárskych výrobkov z Ukrajiny, informovala webová stránka poľského kabinetu ministrov.

10:33 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 16. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajineVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu