Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tragický pád lavíny: Vo francúzskych Alpách zahynuli štyria ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com/Hans)

PARÍŽ - Lavína, ktorá spadla vo francúzskych Alpách neďaleko hory Mont Blanc, si vyžiadala v nedeľu životy štyroch ľudí a niekoľko zranených, oznámil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovali agentúry AFP a AP.

"Stále prebieha záchranná operácia," uviedol Darmanin na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že počet obetí je zatiaľ predbežný. "Myslíme na (obete) a ich rodiny. Boli mobilizované záchranné zložky, aby našli tých, ktorí sú stále uviaznutí v snehu," uviedol na Twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Lavína sa okrem spomínaných štyroch mŕtvych dotkla aj najmenej ďalších deviatich ľudí, uvádza AFP. Lavína pritom zasiahla skupiny ľudí, ktorí boli na túre v blízkosti ľadovca d'Armancette. Bližšie informácie o obetiach známe nie sú.

Podľa AP sú však Alpy obľúbenou dovolenkovou destináciou počas veľkonočných prázdnin. Lavína sa zrútila zo spomínaného ľadovca vo francúzskom departemente Horné Savojsko asi 30 kilometrov juhozápadne od obce Chamonix. Pre tento región pritom francúzsky meteorologický úrad nevydal nijaké lavínové varovania.

Podľa miestnej rozhlasovej stanice France-Bleu bola lavína kilometer dlhá a 100 metrov široká. Na miesto vyslali záchranári helikoptéru a špeciálny záchranársky tím so psami, ktorý stále prehľadáva oblasť. Miestne úrady však varovali, že nemožno vylúčiť pád ďalšej lavíny.

Viac o téme: ObeteLavínaAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu