Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Medveď napadol a usmrtil bežca na lesnej ceste v Taliansku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Medveď napadol a usmrtil bežca na lesnej ceste v severovýchodnom Taliansku, uviedla v piatok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na informovaný zdroj.

Obeťou je 26-ročný Andrea Papi; zahynul v stredu počas behu v horskej oblasti neďaleko svojej obce Caldes v regióne Tridentsko-Horná Adiža. Jeho rodina zalarmovala úrady, keď sa nevrátil. Pátrací tím našiel v noci jeho telo. Bežec utŕžil hlboké rany na krku, rukách a hrudníku. Pitva vykonaná v piatok ukázala, že ho napadol medveď, dodal zdroj, ktorý potvrdil správy talianskych médií. Miestne úrady sa rozhodli zviera po identifikácii vystopovať a usmrtiť, povedal novinárom predseda regiónu Maurizio Fugatti.

Archívne VIDEO

Západné Tatry: Nepokojný medveď krátko pred útokom (Zdroj: Facebook/Marek Belák ǂ politik)

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) taktiež uznal, že predmetné zviera je treba utratiť. Ekologička Annamaria Procacciová, ktorá pracuje pre skupinu ENPA zaoberajúcu sa ochranou zvierat, odsúdila nedostatočné opatrenia. Tvrdí, že medvede si zvyčajne udržiavajú od ľudí odstup a miestne úrady mali zabezpečiť, aby sa ľudia vyhýbali zónam, kde medvedice vychovávajú svoje mláďatá. V tom istom regióne napadol medveď muža aj v marci, čo vyvolalo diskusiu o nebezpečenstve, ktoré predstavujú tieto zvieratá.

Rodina mŕtveho bežca chce zažalovať štát

Medvede tam boli reintrodukované v rokoch 1996-2004. V roku 2014 medvedica hnedá v tom istom regióne dodriapala hubára. Do tamojších lesov ju premiestnili v roku 2000 zo Slovinska. Inkriminovaná šelma uhynula po tom, ako jej pri pokuse o odchyt podali anestetikum. Rodina mŕtveho bežca má v úmysle zažalovať štát a autonómnu provinciu Trento, informovala v sobotu tlačová agentúra ANSA.

Žaloba sa údajne zameria na skutočnosť, že projekt bol realizovaný bez referenda miestnych obyvateľov. Environmentálne združenie Legambiente uviedlo, že ide o prvý smrteľný útok medveďa v Taliansku za uplynulých 150 rokov. Odhaduje sa, že v danej provincii žije približne 100 medveďov.

Viac o téme: MedveďNapadnutieUsmrtenieTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu