Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Republikánska väčšina v Tennessee vylúčila z parlamentu dvoch demokratov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

NASHVILLE - Parlament v americkom štáte Tennessee vo štvrtok vylúčil dvoch demokratických poslancov za ich podiel na protestoch po streľbe v škole. Informuje o tom správa agentúry AP.

Republikánska väčšina v parlamente schválila vylúčenie dvoch mladých černošských poslancov Justina Jonesa a Justina Pearsona. O jeden hlas neprešlo vylúčenie belošky Glorie Johnsonovej. Všetci traja zastupujú Demokratickú stranu.

Galéria pre návštevníkov po záverečnom hlasovaní vybuchla a ozval sa krik a buchot. Dovtedy ľudia niekoľko hodín ticho sedeli a tíšili každého, kto počas rokovania vykríkol. Teraz začali skandovať "Hanba!" a "Fašisti!".

Americký prezident Joe Biden odsúdil vylúčenie ako "šokujúce" a snahu "potrestať, umlčať a vyhostiť riadne zvolených predstaviteľov ľudu Tennessee".

Prísnejši pravidlá v spojitosti so zbraňami

Vylúčení poslanci sa minulý týždeň zapojili do protestu v sídle parlamentu a žiadali prísnejšie pravidlá pre predaj a držanie zbraní. Podľa republikánov svojím správaním spôsobili "zmätok a hanbu". Protest bol reakciou na nedávnu streľbu na základnej škole, pri ktorej útočníčka v Nashville zastrelila šesť ľudí, z toho tri deti.

Vylúčenie poslancov sa v parlamente v Tennessee od čias občianskej vojny použilo len niekoľkokrát. Táto právomoc sa vo všeobecnosti používa ako trest za závažné pochybenia poslancov, nie ako zbraň proti politickým oponentom.

Viac o téme: ProtestStreľbaVylúčenieDemokratiRepublikániTennessee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu