Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Macron pricestoval do Pekingu na trojdňovú štátnu návštevu Číny

Príchod Macrona do Číny Zobraziť galériu (3)
Príchod Macrona do Číny (Zdroj: TASR/Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP)

PEKING - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval v stredu na trojdňovú návštevu Číny, počas ktorej sa stretne so prezidentom Si Ťin-pchingom. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Macron dúfa, že sa mu podarí odradiť Čínu od podpory ruskej agresie na Ukrajine a zároveň zlepšiť vzťahy s týmto kľúčovým obchodným partnerom Paríža. Počas rozhovorov so Si Ťin-pchingom sa bude snažiť zaujať pevný postoj voči Ukrajine a ponúknuť "inú cestu" ako priamy konfrontačný tón, ktorý často zaznieva z Washingtonu, povedal novinárom pred cestou predstaviteľ Macronovho úradu.

Príchod Macrona do Číny
Zobraziť galériu (3)
Príchod Macrona do Číny  (Zdroj: TASR/Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP)

Medzi ciele návštevy patrí zachovanie a vyváženie obchodných vzťahov Číny s Európou a ochrana francúzskych záujmov v ázijsko-pacifickom regióne, kde má zámorské územia vrátane vojenských zariadení.

Macron pred návštevou telefonicky diskutoval o ceste a podpore Ukrajiny s americkým prezidentom Joeom Bidenom, oznámil Biely dom. Podľa francúzskeho diplomatického zdroja obaja lídri chcú, aby Čína pomohla "urýchliť" hľadanie riešenia vojnovej situácie na Ukrajine.

Príchod Macrona do Číny
Zobraziť galériu (3)
Príchod Macrona do Číny  (Zdroj: TASR/Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP)

Pred štvrtkovými rozhovormi s čínskymi lídrami a účasťou na štátnej večeri sa má Macron stretnúť s francúzskymi obyvateľmi Pekingu. V piatok pocestuje do mesta Kuang-čou na juhu Číny, kde sa stretne so študentami.

Sprevádza ho delegácia vrcholových politikov, podnikateľov a celebrít vrátane hudobníka Jeana-Michela Jarrea. Tento týždeň navštívi Čínu aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá sa v pondelok stretla s Macronom v Paríži, aby koordinovala prípravy. Vo svojom minulotýždňovom prejave varovala Peking pred priamou podporou vojny na Ukrajine. Zároveň vylúčila, že by sa EÚ "odlúčila" od Číny.

Viac o téme: Návšteva Francúzsky prezidentČínaSi Ťin-pchingEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu