Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Macron a Von der Leyenová v Paríži pripravujú spoločnú pracovnú cestu do Číny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

BRUSEL - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok v Paríži stretne na pracovnom obede s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, aby spolu pripravili spoločnú pracovnú návštevu Číny medzi 5. a 7. aprílom.

 Hovorca EK Eric Mamer na svojom účte na Twitteri spresnil, že Von der Leyenová a Macron sa počas stretnutia budú zaoberať témami ako ruská vojna na Ukrajine, energetický sektor v Európe a prípravy na návštevu Číny, vrátane spoločného stretnutia s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Podľa tlačovej agentúry Reuters čínsky prezident by mal rokovať s Macronom o vývoji bilaterálnych vzťahov, prehĺbení spolupráce a hlavných geopolitických otázkach.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Von der Leyenová minulý týždeň vo štvrtok požiadala o úpravu vzťahov EÚ s Čínou. "Zadefinovanie európskej stratégie voči Číne sa musí začať triezvym zhodnotením našich súčasných vzťahov a strategických zámerov Číny," uviedla. Zdôraznila, že nedostatok kontaktov EÚ s Pekingom "nie je ani životaschopný – a nie je v záujme Európy". Upozornila aj na ekonomické riziká, ktoré pre EÚ predstavujú iní svetoví hráči a na možnosti reakcie EÚ. Zároveň odsúdila čínsku politiku zastrašovania a ekonomického a komerčného nátlaku.

V piatok do Pekingu zavítal španielsky premiér Pedro Sánchez

Podľa týždenníka Politico sa diplomatické snahy EÚ voči Pekingu zameriavajú na to, aby Čína zohrala konštruktívnejšiu úlohu v ruskej vojne proti Ukrajine. EÚ chce prinajmenšom odradiť prezidenta Si Ťin-pchinga od posielania zbraní do Ruska. V piatok (31.3) do Pekingu zavítal španielsky premiér Pedro Sánchez. Španielsko od júla do decembra bude predsedníckou krajinou Rady EÚ a bude mať vplyv na formovanie európskej politiky.

Viac o téme: ČínaUrsula von der LeyenováEmmanuel MacronSpoločná návšteva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu