Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový koronavírusový variant naháňa vedcom hrôzu: Z týchto troch dôvodov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - V skutočnosti sa pandémia skončila. Vedci sú však stále v obavách. Pretože v Indii počet infekcií prudko stúpa kvôli novému variantu.

Koronavírus nie je v našich končinách už takmer žiadny problém. Lockdowny sú minulosťou a masky už takmer nikto nenosí. Niet divu: čísla sotva stoja za zmienku. Inak tomu je v Indii. Infekcie tam raketovo rastú. Dôvodom enormného nárastu je nový koronavírusový variant XBB.1.16., nazývaný aj Arcturus. Ide o rekombináciu dvoch omikrónových podvariantov.

Situácia v čínskych nemocniciach počas covidu-19 (Zdroj: Twitter/Inconvenient Truths by Jennifer Zeng)

Arcturus je obzvlášť bežný v štáte Maháráštra. Počet prípadov sa za mesiac zvýšil desaťnásobne. Zatiaľ čo šírenie tohto variantu bolo spočiatku obmedzené na veľké mestá ako Bombaj a Tháné, vírus sa už šíri v iných menších okresoch. Informuje o tom Indian Express.

Arcturus je na vzostupe. Toho sa odborníci obávajú. „Všetky oči by sa mali upierať na Indiu! Ak sa XBB.1.16 alias Arcturusu podarí preniknúť do robustnej populačnej imunity Indov, ktorí úspešne odolali náporu variantov ako BA.2.75, BA.5, BQs, XBB.1.5, potom sa celý svet musí vážne znepokojovať,“ píše na Twitteri pediater a výskumník koronavírusu Vipin Vashishta. Priebeh ochorenia je u väčšiny pacientov mierny. Odborníci sú však stále v strehu z nasledujúcich dôvodov:

Variant je nákazlivejší ako ostatné

V XBB.1.16 si v porovnaní s inými variantmi našlo niekoľko mutácií v spike proteíne. To uľahčuje vírusu oklamať ľudský imunitný systém a infikovať ho rýchlejšie. To znamená viac chorých ľudí v krátkom čase.

Nový koronavírusový variant naháňa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Variant sa rýchlo rozšíril

Keďže XBB.1.16 je nákazlivejší ako iné varianty, šíri sa aj oveľa rýchlejšie. Doteraz je v 22 krajinách okolo 800 prípadov. Vrátane USA, Nemecka, Veľkej Británie, Talianska či Singapuru. To na prvý pohľad neznie veľa. Ukazuje to však, že tento variant možno v krátkom čase nájsť na celom svete. Podľa výskumníkov má XBB.1.16 výhodu rastu približne 140 percent v porovnaní s predchádzajúcou verziou XBB.1.15, ako uvádza Deutsche Apotheker-Zeitung.

Variant zrejme dokáže prekabátiť imunitu

Nový variant je nákazlivejší. To však nie je všetko: zrejme dokáže oklamať aj imunitu. A tým rýchlejšie nakaziť aj tých, čo boli zaočkovaní alebo prekonali infekciu. Výskumník koronavírusu Vashishta na Twitteri píše: "XBB.1.16 uniká hybridnej imunite, ktorú si ľudia vytvorili po silnom očkovaní a kontakte s vírusom."

Odborníci sa obávajú, že variant spôsobí v krajinách enormné čísla nakazených. Úplný rozsah však je byť ťažké zistiť. V porovnaní so začiatkom pandémie sa takmer netestuje. Oficiálne čísla infekcií sú zodpovedajúcim spôsobom nízke.

Viac o téme: IndiaKoronavírusArcturus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu