Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za urážlivé slová na adresu Macrona hrozí Francúzke pokuta vo výške 12.000 eur

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

LILLE — Pokuta vo výške 12.000 eur hrozí žene zo severu Francúzska, ktorá v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook urazila prezidenta Emmanuela Macrona. Uviedla to v stredu prokuratúra v meste Saint Omer s tým, že súdne pojednávanie v tomto prípade sa bude konať v júni.

Ako informovala agentúra AFP, vznesené obvinenie sa týka príspevku, ktorý žena zverejnila 21. marca, teda deň pred tým, ako Macron poskytol televízii TF1 rozhovor, v ktorom obhajoval vládny návrh dôchodkovej reformy vyvolávajúci naďalej celoštátne protesty. "Tento kus špiny sa vám prihovorí o 13.00 h... túto špinu vidíme vždy len v televízii," napísala žena vo veku 50 rokov, ktorá bola podporovateľkou protestov tzv. žltých viest. Tie sa vo Francúzsku odohrávali v rokoch 2018 a 2019 počas Macronovho prvého funkčného obdobia vo funkcii prezidenta.

Obvinená v rozhovore pre regionálny denník La Voix du Nord povedala, že z nej chcú urobiť "exemplárny prípad". Ďalej uviedla, že bola prekvapená, keď k nej minulý piatok prišla polícia s tým, že ju ide zadržať. "Spýtala som sa ich, či je to žart, veď ma ešte nikdy nezatkli," povedala. "Nie som verejný nepriateľ číslo jeden," dodala.

V utorok vypukli nové zrážky medzi políciou a demonštrantmi

Návrh dôchodkovej reformy a následne aj spôsob jej schválenia vládou, nie parlamentom, vyvoláva vo Francúzsku už niekoľko mesiacov protesty a sociálne napätie. Macron a jeho vláda napriek tomu odmietajú ustúpiť, pričom tvrdia, že reforma je potrebná v záujme zachovanie rovnováhy vo verejných financiách. V utorok vypukli nové zrážky medzi políciou a demonštrantmi. Odbory ohlásili na 6. apríla nový deň mobilizácie v podobe štrajkov a protestov.

Viac o téme: ŽenaUrážkyFacebook Pokuta Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu