Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biden varoval Izrael v spojitosti s reformou súdnictva: Kritici varujú pred Netanjahuom

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHIGNTON - Americký prezident Joe Biden v utorok varoval Izrael, že nemôže (Izrael) pokračovať v presadzovaní spornej reformy súdnictva, ktorá viedla k protestom a kritike zo strany spojencov z krajín Západu. Informovala o tom agentúra AFP.

Biden v spojitosti s reformou súdnictva vyjadril znepokojenie. "Nemôžu pokračovať po tejto ceste, čo som istým spôsobom dal jasne najavo," povedal Biden. "Dúfam, že izraelský premiér (Benjamin Netanjahu) bude konať spôsobom, ktorým sa pokúsi dospieť k ozajstnému kompromisu," uviedol prezident USA a dodal, že v najbližšej dobe nezvažuje pozvať Netanjahua do Bieleho domu.

Netanjahu chce hľadať kompromis

Izraelský premiér Netanjahu v pondelok oznámil, že vláda dočasne zastaví proces schvaľovania súdnej reformy, ktorá v Izraeli vyvoláva už od začiatku roka masové protesty. Netanjahu priznal, že štátom otriasajú rozpory a uviedol, že sa chce "vyhnúť občianskej vojne". Preto bude hľadať kompromis s politickými oponentmi. Izraelská vládnuca krajne pravicová koalícia a opozičné strany začali v utorok večer o tejto reforme rokovať.

Kritici návrhu reformy justície varujú pred Netanjahuom

Opozičná strana Budúcnosť existuje (Ješ atid) vo svojom vyhlásení po stretnutí konštatovala, že v čase, keď sa Izrael pripravuje na oslavy 75. výročia svojho vzniku, je tu príležitosť "uskutočniť skutočné zmeny, nie kozmetické úpravy". Strana tiež zopakovala svoje želanie vytvoriť ústavu založenú na hodnotách Deklarácie nezávislosti štátu Izrael.

Opozičná centristická koalícia Strana národnej jednoty (ha-Machane ha-mamlachti) uviedla, že požadovala základné princípy zachovania apolitickosti súdnictva a stanovenie jasných pravidiel pre budúcu legislatívu. Dodala, že na rokovania prišla s predsavzatím nájsť riešenie a načúvať druhému táboru. Vyzvala koalíciu, aby k rokovaniam pristúpila rovnako. Na stretnutí sa zúčastnili delegácie zastupujúce vládnucu stranu Jednota (Likud) a tímy strán Ješ Atid a Machane. Opozičné strany Izrael — náš domov (Jisrael bejtenu) a Strana práce (Avoda) utorkové stretnutie vynechali, keďže naďalej mali pochybnosti o tom, či Likud sa snaží rokovať v dobrej viere. Naznačili však, že by čoskoro mohli vyslať svoje vlastné tímy.

V čase, keď sa v Jeruzaleme rokovalo, zverejnilo združenie 34 protestných zoskupení spoločný list, v ktorom vodcov opozície Jaira Lapida a Bennyho Ganca vyzývajú, aby odstúpili od rozhovorov, ktoré sú podľa nich "podvodom". Rokovanie v Jeruzaleme označili za ďalší "pokus o podvod a manipuláciu verejnosti zo strany vodcu (Netanjahua), ktorý stratil zábrany a nie je spôsobilý viesť krajinu".

Skupiny v liste tvrdia, že Netanjahu využíva legislatívnu prestávku na rozptýlenie masového protestného hnutia, ktoré sa zjednotilo na odpor proti plánom jeho vlády. Po začatí ďalšieho zasadnutia Knesetu — v máji — premiér podľa nich "okamžite" obnoví presadzovanie svojich "diktátorských zákonov".

Netanjahuova strana podala trestné oznámenie na novinára i účastníkov protestov

Izraelská vládna strana Jednota (Likud) podala v utorok trestné oznámenie na prominentného scenáristu a televízneho producenta, ktorý svojimi vyhláseniami údajne podnecoval k násiliu a vražde premiéra Benjamina Netanjahua. Okrem toho Likud podal trestné oznámenie aj na demonštrantov, ktorí počas nedeľňajších protestov v Tel Avive pálili fotografie premiéra.

Ako objasnil denník The Times of Israel (TOI), Giora Chamizer, tvorca viacerých televíznych relácií obľúbených medzi tínedžermi, poskytol v nedeľu večer - počas protestov proti vládou navrhovanej reorganizácii súdnictva - rozhovor pre televízny kanál Kešet 12, v ktorom povedal, že Netanjahu skončí "ako každý diktátor v našich dejinách". Na otázku moderátora, čo tým myslí, sa Chamizer odmlčal a potom povedal: "Pozrite sa na Wikipédiu, kde končia diktátori. Tam skončí Bibi" (Netanjahuova prezývka).         

Tento komentár zaznel v nedeľu večer, v čase masových protestov, ktoré vypukli v celej krajine po tom, ako Netanjahu oznámil, že odvoláva ministra obrany Joava Galanta za to, že verejne vyzval na zmrazenie presadzovania spornej reformy súdnictva. "Premiér chcel rozdeliť ľudí a bez toho, aby to chcel, ich spojil," povedal Chamizer v rozhovore.

Viac o téme: VarovanieReformaSúdnictvoIzraelJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu